Vetenskap

Inbyggda datorer är Thomas passion

2:51 min

Datorer finns runt omkring oss, ofta utan att vi tänker på det. Det blir allt vanligare med små inbyggda datasystem och Thomas Nolte professor i datavetenskap är tillsammans med sina kollegor på Mälardalens Högskola ledande i forksningen kring framtidens smarta datateknik.

Innan vi är framme vid arbetet har dom flesta av oss använt ett hundratal datorer utan att vi reflekterat över det. De inbyggda datasystemen finns i telefonen, i bilen, i parkeringsautomaten, i kaffeautomaten m.m. och det är just den här typen av teknik som fänglsar Thomas Nolte, professor i datavetenskap.

Den forskargrupp han leder vid Mälardalens Högskola i Västerås är specialiserad på inbyggda system med realtidsteknik, dvs datasystem som gör en specifik uppgift vid en specifik tid. Bland annat kan Thomas Nolte och hans kollegor få en airbag att lösa ut i exakt rätt tidpunkt. Men det är inte bara säkerhetskritiska datasystem de jobbar med.

– Många har idag smarta telefoner och man kanske tittar på en film eller har ett videosamtal, och en film är ju massa bilder i en sekvens, och dom här måste visas upp i rätt tid för att man ska få en bra upplevelse. Det här påverkar kvalitetsintrycket för produkten och det är ju avgörande för företaget bakom telefonen, säger Thomas Nolte.