Expert: Övervakning gäller alla

1:13 min

Washington Posts avslöjande om att USA:s regering i hemlighet ska ha samlat in information med hjälp av bland andra Google, Facebook och Microsoft har väckt flera frågor. Bland annat om det är amerikanska medborgare eller utländska personer som övervakas.

– Jag tror att alla som använder tjänsterna hos de här leverantörerna kommer övervakas oavsett om man är amerikansk medborgare eller inte, säger Patrik Fältström, en av Sveriges främsta internetexperter.

Enligt amerikanska tidningen Washington Post är PRISM namnet på programmet där stora internetföretag som Apple och Youtube bland andra är med och delar med sig av information som e-post, videofilm, bilder och dataloggar till amerikanska NSA, National Security Agency, motsvarigheten till svenska FRA.

Anledningen är terroristbekämpning, enligt USA:s regering, som förnekar att amerikanska medborgare övervakas, men det tror inte Patrik Fältström på.

– Det här med att försöka skilja ut vilken information som bara hör till vissa medborgare, det är någonting som man kunde göra en gång i tiden. Men det har aldrig kunnat göras på internet. Oavsett vad FRA eller NSA säger. Den här typen av verktyg kan alltid användas för att övervaka allting.

Att de stora internetföretagen förnekar att de lämnar ut information till NSA tror Fältström beror på sekretessregler, men att information lämnas ut såhär borde inte förvåna svenska internetanvändare.

– Däremot så är det oroväckande att olika typer av tjänster lämnar ut information utan att det finns någon misstanke om brott, och det är det som jag ser som det allvarliga.