Många svårigheter för ungdomsgård i Tensta

5:41 min

Tidigare i veckan brann entrén på fritidsgården Blå Huset i Tensta utanför Stockholm. Det var bara en i raden av försök att vandalisera huset, där personalen länge kämpat i motvind. Negativ ryktesspridning och smutskastning har bland annat gjort att många tjejer dragit sig för att gå dit. SR International besökte Blå Huset dagen innan allt höll på att brinna ned.

Fritidsgården Blå huset ligger bara ett stenkast från tunnelbanan i Tensta. Det är varmt och lugnt i området. Det enda som hörs är barn och fågelkvitter.

Men trots att huset ännu inte öppnat för kvällen så är det full fart där inne. I natt har det varit stenkastning och personalen håller på och dammsuger upp glassplitter och försöker få tag i en glasmästare som kan byta ut de krossade rutorna.

På Blå huset kan ungdomar mellan 13 och 20 år göra allt från att spela teater, dansa och måla till fika, göra läxor eller bara umgås. Här finns också en boxningsklubb med ring och läktare och en prisbelönt tränare.

Men verksamheten är kontroversiell för många och huset har ett flertal gånger utsatts för skadegörelse. För två år sedan, exempelvis, rullades en bil upp till entrén för att sedan stickas i brand.

Mija Bergman är chef för Blå huset och hon kan förstå att verksamheten väcker känslor.

– Blå husets historia har ju handlat mycket om att det har varit ett ställe för tuffa killar att hänga på. Så kommer vi in och säger att det här är en fritidsgård för alla ungdomar i området, det är klart att det blir reaktioner. Sedan så är en del av de här reaktionerna inte acceptabla, som fönsterkrossningen som du har sett här i dag, säger hon.

Det hela startade för flera år sedan när en grupp ungdomar fick i uppdrag av Stockholm stad att bilda ett café. Men verksamheten saknade styrning och snart blev det känt som ett stökigt ställe för unga killar. 

För tre år sedan fick istället stadsmissionen uppdraget att driva verksamheten. Då blev det en renodlad fritidsgård och många av de äldre killarna tvingades därifrån.

– Oavsett vem som skulle driva verksamheten så tror jag att det där motståndet skulle finnas. Vi gör det Stockholm stad efterfrågar. Vi driver en fritidsgård för ungdomar mellan 13 och 20 och det är det det ska handla om. Det ska vara aktiviteter som ska passa den åldersgruppen, och då blir det ett motstånd utanför, för de som inte längre kan komma in, inte längre kan hänga vid biljardbordet, säger Ola Johansson som är metodutvecklare på Blå huset.

Mija Bergman och Ola Johansson säger att det går många rykten om vad som sker på Blå huset. Så här säger en 18-årig Tenstabo, som vi tidigare pratat med.

– Blå huset har inte rätt personal, personal som inte förstår dessa ungdomar. De är utanför, inte från området. De har startat ett bögprojekt där borta och det var inte en lämplig plats eller en lämplig situation att göra det, säger han.

Det här är åsikter som Mija Bergman känner igen och hon suckar uppgivet.

– Alltså, det gör ju ont i hjärtat för det är ju en ryktespridning som pågår som vill få andra här i området att tycka att vi är smutsiga eller att vi gör fel därför att vi bland annat bjuder in tjejer. Det var en period då det var tjejer som inte fick komma hit på grund av ryktesspridningen, men det upplever jag har lagt sig, säger Mija Bergman.

Numera kommer fler tjejer och på torsdagar anordnas aktiviteter som riktas särskilt till dem. Mija Bergman säger att hon tror mycket på tjejerna, det är killarna hon oroar sig för.

 – Tjejerna har en mycket bredare arena att spela upp sig själva på medan om man är kille så ska man höra till ett gäng, se ut och prata på ett visst sätt och ha en viss attityd och inte gilla homosexuella. Det blir en väldigt snäv mansbild, säger hon.

Ola Johansson som jobbat i Tensta sedan 90-talet, säger att han har sett hur samhället sakta men säkert nedmonterats. Han berättar att förut låg socialtjänstens kontor vägg i vägg med Blå huset, men det flyttades till ett industriområde. Den här utvecklingen är en av faktorerna till att många unga hamnar i ett utanförskap, säger Ola Johansson.

– Det finns en parallellvärld här ute för många av de unga vuxna, som ungdomarna tyvärr rekryteras in i, som handlar om att det finns ett sätt att leva vid sidan av, som handlar om kriminalitet. Ett utanförskap som man kan välja och överleva, vilket är fruktansvärt hemskt och tråkigt att vi i vårat samhälle tillåter att det kan bli sådana strukturer, säger han.

Till sist ringer glasmästaren. Han är på väg. Tyvärr är det förgäves, för i natt kommer mer glas att krossas och entrén brinna än en gång.

Men Mija Bergman beskriver Blå husets arbete som ett långdistanslopp. Det är viktigt att ha tålamod och förstå att förändringar tar tid.

– Om man ska förändra det här med att skapa en plattform för alla ungdomar - för tjejer, för killar, för ungdomar med funktionsnedsättning - så kommer det ta tid och man måste stå ut med den här ryktesspridningen, att fönster ryker och att det finns de som inte tycker att det vi gör är bra. Men för mig är det viktigaste att de här möjligheterna ska finnas för alla och det är därför vi är här, säger Mija Bergman.