Jönköping

Lerfestival lockade många

1:23 min

Den första festivalen någonsin i sitt slag i Jönköping och Sverige var Lerfestivalen som gick av stapeln på Kulturhuset i Jönköping i helgen.

Och visst handlar festivalen till stor del om lera men inte bara.

– Det är en mötesplats och vi tror att det behövs mer kulturella mötesplatser i Jönköping, säger Giovanni Rojas som tillsammans med Mario Rojas är initiativtagare till festivalen

Giovanni och Mario Rojas slog ihop sina intressen, musik och keramik, och bildade en festival. Och under helgen kunde deltagarna testa på att dreja och se på utställningar, men också få lermassage och bada i lera. Samtidigt uppträdde olika band på scenen utanför Kulturhuset och Mario Rojas hade fullt upp hela dagen med att hjälpa besökare.

– Det har varit mycket folk hela tiden! Barn som vill dreja eller skulptera och alltid någon som vill ha information så det har varit mycket rörelse hela tiden här, säger han.

 

"En fantastisk känsla"

Två av dom som hittade till festivalen under helgen var Magdalena Lind som tillsammans med dottern Tilia jobbade för fullt med leran i den gassande lördagssolen.

– Det är ju en fantastisk känsla att jobba med lera. Jag har suttit bredvid Tilia nu och modellerat och ja, det finns nog risk att det blir kurs, säger Magdalena med ett skratt.