Allianspartierna försvarar miljöförslaget

1:56 min

Centerpartiets ledamot i Miljömålsberedningen, Roger Tiefensee, försvarar förslaget och säger att det handlar om en balansgång där det inte går att sätta av alltför stora skogsområden till reservat.

– Jag tycker att vi andra partier har en bra avvägning mellan miljömål och skydd å ena sidan och möjligheter att bedriva skogsbruk för att Miljömålsberedningen ska ju titta på alla miljömålen och har vi mindre omfattning av skogsbruk så att vi får mindre biobränsle från skogen till exempel, då har vi svårare att nå klimatmål och Miljömålsberedningen ska titta på alla miljömål, säger Roger Tiefensee.

Politiker från sju olika partier sitter med i Miljömålsberedningen, uppdraget är att vara så eniga som möjligt om råd till regeringen hur de stora miljöfrågorna ska lösas.

När det gäller hur skogen både ska leverera virke och passa som livsmiljö för sällsynta arter, ser det inte ut som att politikerna kan enas. Förslaget överlämnas till miljöminister Lena Ek om drygt en vecka.

Moderaternas ledamot i Miljömålsberedningen, Lars Hjälmered, säger att han bedömer att allianspartierna lämnar ett ambitiöst förslag för att klara miljömålen och Nagoyaavtalet om hotade arter. Också att man i många frågor har nått en enighet med socialdemokraterna.

Roger Tiefensee tycker att det är tråkigt att alliansen och Socialdemokraterna inte blev överens om miljömålsförslaget.

– Framför allt hade vi ambitionen att nå Socialdemokraterna. Vi nådde Socialdemokraterna i de stora delarna, men vi nådde inte riktigt ända fram och jag är den förste att beklaga det, säger Roger Tiefensee.