29-åring läckte uppgifter till The Guardian

1:43 min

Den person som läckte handlingar som avslöjar att USA:s övervakning av internet- och telefontrafiken är mycket mer omfattande än vad som hittills varit känt har nu trätt fram. Det var förra veckan som uppgifterna publicerades.

Den 29-årige Edward Snowden framträder i en intervju för den brittiska tidningen Guardian som tillsammans med amerikanska Washington Post kom med de uppmärksammade avslöjandena.

"Jag har ingen anledning att gömma mig eftersom jag inte gjort något fel", säger han.

Snowden har de senaste tio åren arbetat som teknisk specialist för CIA och NSA, den amerikanska motsvarigheten till FRA och under tiden har han blivit alltmer skeptisk till verksamheten, bland annat att de amerikanska myndigheterna uppges kunna läsa i princip alla e-mail som skickas världen över.

"Jag vill inte leva i en värld där allting jag gör och säger registreras", säger Snowden i intervjun som argument varför han ska ha lämnat ut de hemliga handlingarna.

Ett amerikanskt företag som arbetar för NSA bekräftar att Snowden har varit anställd hos dem.

De amerikanska myndigheterna säger att övervakningen är nödvändig för att kunna avslöja planerade terrorbrott, president Barack Obama sa i en kommentar att den bara innebär mindre inskränkningar i medborgarnas privatliv.

Avslöjandet om övervakningen beskrivs som en av de allra känsligaste läckorna i USA:s underrättelsehistoria och Snowden jämförs nu med Bradley Manning, den soldat som överlämnade mängder med hemliga dokument till Wikileaks, åklagarna i rättegången mot honom kräver livstids fängelse.

Edward Snowden befinner sig nu i Hongkong där han kurar på ett hotellrum utan att gå ut, han säger att han hoppas kunna få politisk asyl i Island.