"Har offrat den privata delen av sociala nätverk"

6:55 min

En förundersökning är inledd efter den senaste tidens läckor om den övervakning som USA:s säkerhetstjänst NSA genomför av telefonsamtal och datatrafik. Yasmine el Rafie, utvecklingsredaktör för sociala medier på Sveriges Radio, är inte jättechockad över det som avslöjats, och ger tips på vad man kan göra om man vill ha lite mer privatliv på nätet.

Tidningen The Guardian skrev i förra veckan att NSA får samtalslistor från telekombolaget Verizon. Därpå rapporterade Washington Post att NSA har direkt tillgång till datauppgifterna i nio IT-jättars servrar, bland dem Google, Apple och Facebook.

– Datan har funnits hos respektive företag och de är konkurrenter så de delar inte nödvändigtvis med sig av den, men här skulle vi i så fall ha en extern part - i det här fallet den amerikanska regeringen - som kan korsköra, säger Yasmine el Rafie i P1-Morgon.

Computer Sweden har gjort en sammanställning av några av de myndigheter och företag som använder amerikanska företag till sin mail, och bland dem finns SMHI, Skolinspektionen, Skogsstyrelsen, Sametinget, Stockholms kommun, Folkpartiet, Bonnier AB, Ssab, Stena med flera.

– Det är en lång lista och då hamnar den ju tekniskt sett i den här trafiken som passerar USA:s gränser, säger Yasmine el Rafie.

Vad finns det för möjligheter för NSA att dra några egentliga slutsatser ur den här enorma inormationsmängden?

– Vi producerar så fruktansvärt mycket data på alla sätt och vis. Det byggs större och mäktigare datorer och processorer hela tiden, kan man inte komma åt det i dag kan man det i morgon.

Anledningen till att många glatt lämnar ifrån sig uppgifter på nätet, bland annat via sociala medier, har att göra med att många har blivit avtrubbade, tror Yasmine el Rafie.

– Det som hade chockat för tio år sedan om någon hade tagit reda på den informationen, det ger vi glatt bort nu. Det är för att det är skoj att hålla på med sociala medier, vi tycker det är kul att lägga upp bilder och adda vänner på Facebook eller andra sociala medier.

Hur ska man göra om man önskar sig lite mer privatliv på nätet?

– Man kan i alla fall göra det lite svårare. Man kan kryptera sin mail, har man en androidtelefon ser man till att inte ha sitt privata mailkonto, för alla telefonnummer du har i din telefon kommer att synkas om du tackar ja till det. Se också till att stänga av geotaggningen, som hela tiden berättar var du befinner dig.

Själv har Yasmine el Rafie bland annat stängt av sin gps och geotaggning och har bara journalister på sin Facebook.

– Jag har offrat den privata delen av sociala nätverk helt. Och när jag skriver något tänker jag att det här kan hamna på internet, jag har det hela tiden i bakhuvudet.