Pressmeddelande 2013-06-10

Ola Salos rockopera KULT presenterar tungt artistuppbåd

Noonie Bao, Ole Bang och Paula Santa Eufemia har huvudrollerna i Ola Salos rockopera KULT. Karaktärsrollerna spelas av namnkunniga sångare från såväl opera- som popvärlden: Sven-Bertil Taube, Anne-Lie Rydé, Marcus Jupither, Markus Krunegård, Solgerd Isalv och Niklas Hjulström.
– En drömcast, säger Ola Salo.

För Sveriges Radio har Ola Salo skrivit och komponerat en rockopera; KULT – en berättelse om svek, kärlek och mörka hemligheter i en svensk småstad.

De tre huvudrollerna spelas av de unga sångarna Noonie Bao, Ole Bang, och Paula Santa Eufemia. Karaktärsrollerna sjungs av namnkunniga sångare från såväl opera- som popvärlden: Sven-Bertil Taube, Marcus Jupither, Anne-Lie Rydé, Markus Krunegård, Solgerd Isalv och Niklas Hjulström.

– Det här är något jag drömt om att få göra sen jag var liten och när Ola hörde av sig tyckte jag att allt lät väldigt spännande. Jag älskar nya musikaliska utmaningar, säger Jonnali Parmenius, mer känd för publiken som Noonie Bao. Just nu är hon aktuell i Aviciis listetta  "I could be the one" och jobbar på sitt andra album. I fjol kom hennes debutskiva ”I am Noonie Bao”.

– Det är väldigt spännande och ärofullt att får vara en del av ett så mäktigt verk, med så vacker musik och så begåvade människor. Att få spela Märta är superkul för jag känner igen mig i hennes sätt att tänka i relationen till Elin och omgivningen, säger Paula Santa Eufemia som man kunnat se i Göta Lejons uppsättningar av ”Romeo och Julia” samt ”Jesus Christ Superstar”.

– Det känns grymt roligt att få vara med och skapa ny musikdramatik signerad Ola Salo. Rollen Hannes innehåller allt man kan önska sig, både dramatiskt och musikaliskt. Det är både kul och utmanande att spela in KULT, säger Ole Bang som har sjungit i Stephen Sondheims musikal ”Assassins” och just nu spelar i musikalen ”Shrek” på Värmlandsoperan.

Ola Salos rockopera om svek, kärlek och mörka hemligheter i en svensk småstad har urpremiär alla helgons dag, lördag 2 november kl. 19.00 i P1 och P2. Dessutom kan man då höra den i Berwaldhallen och i Folkets Hus och Parkers digitala biografer som sänder en exklusiv surroundversion av radiosändningen.


Vidare om KULT

KULT är ett musikdramatiskt verk där ljudmiljöer, musik och röster samspelar. Det är en helaftonsföreställning på två timmar där nästan alla repliker är sjungna. Librettot, som genomgående är på svenska, bygger på en nyskriven berättelse och rockoperan innehåller nyskriven originalmusik som framförs av ett handplockat rockband, Radiokören, Sveriges Radios symfoniorkester, och framförallt av några av landets främsta sångare från både pop- och operavärlden.

KULT bygger på en originalberättelse av Ola Salo och Viktor Björnberg. Jonas Nydesjö har arrangerat och dirigerat symfoniorkesterdelarna. För regin står Radioteaterns Marie Wennersten.

KULT har urpremiär alla helgons dag, lördag 2 november kl. 19.00 i P1 och P2.

KULT är en produktion av P1/Radioteatern, P2/SR Musik och P4.


Handlingen i korthet:

Elin och Märta går tredje ring på gymnasiet i den lilla svenska domkyrkostaden Segerstad. Elin, som är dotter till Domprosten, är en poetiskt begåvad tjej som känner sig udda och understimulerad.

När de av Lärarinnan får i uppgift att skriva om en 1800-talspoet uppfinner Elin och Märta en skald som de ger namnet Sander, och lyckas lura alla att han har funnits och levt just i deras stad. Som ”bevis” använder de en dikt på en gammal lapp de funnit i biblioteket.

Maktens män på orten ser stora möjligheter att använda sig av det återupptäckta diktargeniet i profileringen av orten. Rektorn har dessutom dolda motiv till att understödja lögnen eftersom han känner till hemligheten bakom dikten de hittat och vet att den sanna historien bakom den skulle äventyra hans ställning.

Insatserna höjs och när det börjar kännas farligt drar sig Märta ur men Elin får ny drivkraft att hålla lögnen vid liv när den lokala rockartisten Hannes börjar intressera sig för Sander - och Elin. Dramat går mot en oundviklig katastrof där inte bara Elins lögn, utan även andra djupare och mörkare lögner som orten ruvar på ska komma att uppdagas.


Pressbilder

Under eftermiddagen kommer ensembelbild och enskilda porträtt att läggas upp här:

www.sverigesradio.se/press/bilder/Kult0610

Ola Salos rockopera KULT med Ole Bang, Noonie Bao och Paula Santa Eufemia http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/2860647_2000_1177.jpg

Foto: Mikael Andersson

Ola Salo http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/2456089_1333_2000.jpg
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/2456093_1333_2000.jpg
Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio

Bilder från studioinspelningen. Ole Bang, Noonie Bao och Paula Santa Eufemia.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/2864160_2000_1395.jpg
Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio


För mer information, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, presskontakt Sveriges Radio
caroline.meyer@sverigesradio.se
08-784 71 13

Tanja Määttä, presskontakt Ola Salo
tanja@awb.se
0723 60 97 17 

Ulf Gruvberg, projektledare, SR Musik
ulf.gruvberg@sverigesradio.se
08-784 12 69