
It-säkerhetsexpert: "Privatlivet på internet är dött"
Övervakningen av telefon- och datatrafik som avslöjats i USA påverkar många internetanvändare över hela världen, eftersom de största bolagen som levererar tjänster på nätet finns i USA. Mikko Hyppönen, finländsk it-säkerhetsexpert, säger att privatlivet på internet inte existerar längre.
– De dokument som har läckt indikerar att amerikansk underrättelsetjänst har någon sorts direkt tillgång till de största och viktigaste leverantörerna av tjänster på nätet, som Google, Apple and Facebook, säger Mikko Hyppönen, som är forskarchef på företaget F-secure.
De här företagen har förnekat att det är så, men det avgörande menar Mikko Hyppönen är att den amerikanska regeringen inte har förnekat något av detta.
– De är istället intresserade av att hitta dem som läckt informationen.
Frågan är hur man som internetanvändare kan skydda sitt privatliv och sin integritet på nätet. Enligt Mikko Hyppönen är det i princip omöjligt.
– Privatlivet på internet är dött. Det är faktiskt ganska sorgligt att medan vi byggt upp internet och teknologin som har blivit så användbar för oss det senaste decenniet, så har vi samtidigt byggt den bäst tänkbara mekanismen för övervakning.
– George Orwell skulle se vad vi har byggt under det senaste decenniet.
Ett av de stora problemen med att undvika den amerikanska övervakningen är att de flesta sökmotorerna och de största bolagen som erbjuder tjänster på nätet finns i USA. Mikko Hyppönen nämner en webbläsare som inte är amerikansk - norska Opera - men menar att EU har misslyckats med att få igång tillväxt i it-företag i Europa.
– Vi har inte lyckats tävla med USA, det är ett riktigt problem.
Hur stor påverkan tror du att det här avslöjandet kommer att få på internetanvändare världen över?
– De flesta som använder internet förstår inte vad det här betyder, eller bryr sig inte. De faller under de falska förespeglingarna att om de inte har något att dölja, så de har inget att vara rädd för.
– Det är inte sant, det handlar inte om vad du vill dölja, det handlar om privatliv, och det är inte förhandlingsbart, säger Hyppönen.