Wikileaks vill hjälpa Edward Snowden att fly

1:33 min

Wikileaks är beredd att hjälpa Edward Snowden till Island om han vill söka asyl där.  Snowden avslöjade i förra veckan att USA utför omfattande övervakning av internet- och telefontrafik.

– Han har läckt mycket viktig information och han är en mycket viktig whistleblower, säger läcksajten Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson.

Edwad Snowden träder nu fram som ännu en i raden av whistleblowers som läckt information från en världens hemligaste säkerhetsorganisation, NSA, National Security Agency.

Han har arbetat i 10 år för NSA och CIA som teknisk specialist och avslöjade nyligen hur amerikanska myndigheter övervakar privatpersoners internettrafik.

Nu träder han fram i en tolv minuter och 35 sekunder lång intervju i The Guardian gjord 6 juni från Hong Kong.

"De inhämtar och analyserar din kommunikation. Alla kan bli föremål för säkerhetsanalytikernas granskning, varsomhelst, närsomhelst", säger Snowden i intervjun.

Edward Snowden vet om att han inte kan återvända till USA igen och ett land som lyfts fram som säkert är Island där Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson finns.

– Om han söker asyl på Island borde det beviljas. Jag och andra knutna till Wikileaks är villiga att hjälpa till på alla tänkbara sätt, säger Hrafnsson.