Jönköping

Nu sägs kulturhusföreningen upp

4:03 min

Föreningen Kulturhuset som drivit Kulturhuset i Jönköping i över 30 år har nu sex månader på sig att fasa ut sin verksamhet. Kulturnämnden säger nämligen upp avtalet med föreningen.

Kulturnämnden i Jönköping säger upp avtalet med föreningen Kulturhuset. Avtalet har inneburit att föreningen drivit verksamheten i Kulturhuset och i gengäld sluppit betala hyra.

Men tidigare i år röstade kommunfullmäktige i Jönköping igenom en förändring. Framöver är det istället kommunen som ska sköta administrationen av Kulturhuset, bland annat uthyrning av lokaler.

Uppsägningstiden på avtalet är sex månader och innan den tiden löpt ut ska föreningen ha fasat ut sin verksamhet. Det skriver Jönköpings kommun i ett pressmeddelande. Där erbjuder man också hjälp till föreningen med utfasningen om så önskas.
– Det är ju lite typiskt det här, det har ju skett förr att vi har fått veta vad som ska hända med vårat hus via pressmeddelanden och det tycker vi är lite anmärkningsvärt, säger Jon Heinpalu, som är kulturhusföreningens samordnare.

Och så var det den här gången också?
– Ja, precis, vi har inte fått några signaler om det här.

Protesterna inför beslutet i kommunfullmäktige var många. Föreningen demonstrerade flera gånger för fri kultur och för att Kulturhuset skulle fortsätta vara styrt av medlemmar och inte av politiker och tjänstemän.

Men protesterna hjälpte inte. Framöver är det meningen att Kulturhusföreningen ska jämställas med andra som vill hyra lokal och ha verksamhet i Kulturhusföreningen. Före semestertider ska både de, gamla och nya föreningar få en inbjudan till ett möte som kommer äga rum tidig höst. Det framgår också av kommunens pressmeddelande.