Bakgrund: Massövervakning i USA

USA:s regering övervakar miljontals amerikaners telefonsamtal och internetnärvaro.

På den svenska nationaldagen, den sjätte juni, avslöjar den brittiska tidningen The Guardian att Nationella säkerhetsmyndigheten (NSA) i hemlighet registrerar uppgifter från telefonsamtal.

Det är inte bara brottsmisstänkta som får sina inrikes- och utrikessamtal övervakade, utan det drabbar miljontals amerikaner, som ringer via telekombolaget Verizon.

Obamas medarbetare bekräftar samma dag att The Guardians uppgifter stämmer.

Dagen därefter, den sjunde juni, skriver Washington Post att NSA också kartlägger datortrafik genom att gå in i ledande företags servrar och hämta information om bilder, ljudinspelningar och mejl. Några av de utpekade företagen är Apple, Facebook och Google.

Men företagen förnekar att NSA har direkt-access till deras servrar. Så här skriver Facebook i en kommentar: 

“Vi tillåter inte någon myndighet att gå in i våra servrar. När vi blir ombedda att lämna ut information om specifika individer, så prövar vi noggrant begäran och vi lämnar bara ut det vi får enligt lag.”

Presidenthögkvarteret Vita huset förnekar också att de tillåter att medborgare i USA, eller människor som bor där, utsätts för spioneri.

På lördag, den åttonde juni bekräftade NSA-chefen James Clapper att programmet används, men att användningen feltolkats av medierna.

Efter avslöjandena träder 29-årige Edward Snowden fram och berättar att han har läckt information från NSA, som är en av världens hemligaste säkerhetsorganisation. Snowden har arbetat för NSA och CIA.

– Jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runtom i världen med hjälp av den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga, säger han.