
Röda Korset befarar papperslösa barns särskilda utsatthet
Qazim Gosalci, kurator på svenska Röda Korsets behandlingscenter i Skövde för krigsskadade och torterade, träffar dagligen barn och ungdomar som tillbringat kanske hela sin skolgång här men som nu ska ut till ett land de inte känner till.
– Jag har träffat elever med toppbetyg från gymnasiet som inte får läsa på universitetet just för att de är papperslösa. De känner sig besvikna eftersom deras framtid är förstörd, säger Qazim Gosalci.
Det Röda Korset gör är i första hand att se till att barnens och ungdomarnas vardag fungerar.
-- I första hand ser vi till att deras tillvaro fungerar. Det här med dygnsrytmen- att man ska vara vaken på dagen och sova på nätterna, och att man ska få psykologisk behandling för den ständiga hopplösheten.
Vilka är de vanligaste fördomarna om papperslösa?
– De fördomarna som jag hör idag är att de är illegala här, att de är kriminella, att de får inte vistas här, att de inte respekterar beslut och att de skaffar sig barn för att få kunna stanna kvar här. Oavsett vad folk tycker så finns de här och behöver vår hjälp, säger han.
Han menar att Sverige har en dubbel flyktingpolitik.
– Det finns ensamkommande flyktingbarn som får ett beslut inom ett halvår och så finns det papperslösa barn som har gått en svensk skolgång i åratal med toppbetyg men som inte får stanna. Vad är skillnaden mellan barn och barn?
Mary Chitgar
0500-77 30 64
mary.chitgar@sverigesradio.se