Det kan hända med Snowden

1:38 min

I USA fortsätter debatten om den, tills helt nyligen, hemliga övervakningen av telefontrafik och internet. En fråga är vad som ska ske med Edward Snowden, den tekniske konsult som läckte uppgifterna.

Edward Snowden anklagas av USA:s spionchef James Clapper för att ha orsakat "enormt allvarliga skador" för USA:s säkerhet.

Det pågår en utredning av läckan i justitiedepartementet och centrala kongressledamöter kräver att Edward Snowden åtalas.

När Snowden uttalade sig om sina motiv för att avslöja övervakningen och dess stora omfattning, att amerikanska folket måste få veta, sa han att han befann sig på ett hotellrum i Hongkong. Han hoppas att Hongkong ska ge honom politisk asyl.

Valet av Hongkong förvånar en del experter som uttalat sig här, eftersom USA och Hongkong har avtal som innebär att Snowden kan skickas tillbaka, förutsatt att han inte kan visa att han riskerar förnedrande behandling eller tortyr i USA.

Som ytterligare en ingrediens, uppges att Kina, i praktiken, kommer att avgöra Snowdens ansökan.

I USA har avslöjandena dragit igång flera debatter. Förutom avslöjandena i sak och dess effekter, ifrågasätts om Snowden talar sanning om en tidigare anställning vid underrättelseorganet CIA och en annan om hur National Security Agency, som sköter övervakningen, kontrollerar den personal som arbetar för dem.

I kongressen, där långt ifrån alla vill gå med på presidentens beskrivning att de varit informerade om övervakningen, har flera ledamöter begärt hearings och mer information.

Edward Snowden får också erkännanden från flera håll, för att ha gjort en stor och viktig insats genom att avslöja den omfattande regeringsövervakningen av telefontrafik och internet.