Sanningen gick före deras kärriärer och frihet

12 min

Edward Snowden, som avslöjat USA:s övervakning på nätet, är bara en i raden av whistleblowers som utan att ta hänsyn till konsekvenserna för dem själva avslöjat uppgifter som regeringar och företag valt att hemlighålla av olika skäl.

Här är ytterligare några som genom åren blåst i visslan:

Håkan Isacson, var anställd vid den hemliga svenska underrättelsetjänsten IB, som bland annat bedrev olagligt spionage mot svenska medborgare. Isacson var källan som avslöjade IB och var huvudkälla åt journalisterna Peter Bratt och Jan Guillou.

1974 dömdes han av Stockholms tingsrätt till 12 månaders fängelse för spioneri.  Håkan Isacson gick bort 23 april 2002.

Jeffrey Wigand var kemist och arbetade på tobaksföretaget Brown & Williamson som chef för forskning och utveckling i slutet av 1980-talet. Han hade lockats till industrin för att hjälpa till att skapa en mindre hälsofarlig cigarett.

Wigand insåg rätt snart att tobaksindustrin inte brydde sig om sina kunders hälsa, utan snarare ska starkare beroenden genom att göra nikotinupptaget från cigaretterna större. Han avslöjade att tobaksindustrin experimenterade med en cancerframkallande substans som kallas coumarin.

Ingvar Bratt, född 1942, arbetade som civilingenjör vid Bofors i Karlskoga och var källan då det avslöjades att vissa vapenleveranser inte nått den avsedda slutdestinationen. Det kom till offentlighetens kännedom den 28 maj 1985.

Bofors hade fått regeringens tillstånd att sälja Robot 70 till Singapore, men Bratt fann material som dokumenterade att leveranserna istället gått till Dubai och Bahrain.

Han blev uppsagd och den efterföljande debatten bidrog till en ny svensk lag om företagshemligheter, lex Bratt, som bland annat innebär att anställda får röja företagshemligheter som avslöjar brottslighet på ett företag.

Ingvar Bratt arbetade senare som tekniklärare på gymnasienivå i Karlskoga. Han har tilldelats Eldh-Ekblads fredspris och Miljöpartiets fredspris.

Mordechai Vanunu, är en israelisk kärntekniker som tidigare arbetade inom Israels nukleära industri och som 1986 avslöjade Israels kärnvapenprogram samt landets innehav av dessa vapen.

Samma år kidnappade Israels underrättelsetjänst Mossad Mordechai Vanunu, som befann sig i Rom. Han fördes till hemlandet och blev dömd till 18 års fängelse, av vilka han tillbringade 11 år i isoleringscell.

Peter Rost, född 1959, är en svensk läkare, författare och företagsledare.

2002 upptäckte Rost att Pfizer sysslat med oetisk försäljning av tillväxthormoner. Det handlade om tillväxthormonet Genotropin, som används för att motverka dvärgväxt, men som Pfizer även marknadsfört som läkemedel för att fördröja åldrandet.

Peter Rost rapporterade händelsen till företagsledningen, som avskedade honom. Han vittnade i utskottsförhör i kongressen och för FBI om den olagliga verksamheten, vilket resulterade i att Pfizer fick betala 35 miljoner dollar i böter.

Karin Törnqvist, var testledare hos Göteborgs Energi när elmätare skulle bytas ut och ett nytt avläsningssystem införas. En jätteorder på 700 miljoner kronor som gick till norska Embrig och underleverantören, sydkoreanska Nuri Telecom. Det norska bolaget skulle också sköta avläsningen av de nya mätarna.

Hon ansåg att Göteborgs energi förlorade mycket pengar på att inte själva hantera systemet.

Karin Törnqvist kritiserade också att den konsult som skött upphandlingen även fick lön från leverantören. Samma leverantör som han senare fick nya uppdrag av.

Efter knappt ett år, efter att Karin Törnqvist redan fått sparken, ändrade sig Göteborgs energi och tog själva över ansvaret för avläsningen av elmätarna.

Den tillförordnade vd:n Bengt Göran Dalman sa till GT ”Vi har funnit att det affärmässigt bästa är att vi gör detta själva i egen regi”.

Karin Törnqvist tilldelades utmärkelserna: "Årets Whistleblower 2010" och ”Magganprsiet”, som är ett värmländskt yttrandefrihetspris.

Daniel Ellsberg, född 1931, är en amerikansk före detta krigsanalytiker som genom att läcka de så kallade "Pentagon Papers" till allmänheten bidrog till att vända opinionen i USA mot Vietnamkriget. För denna insats belönades han med 2006 års Right Livelihood Award.

Han lyckades komma över och kopiera en stor mängd hemligstämplade dokument om Vietnamkriget. Dokumenten avslöjade att den amerikanska regimen tidigt förstått att kriget troligen inte kunde vinnas och att det skulle komma att kräva många fler dödsfall än vad de offentliggjorda analyserna spådde.

Han åtalades för stöld, konspiration och spionage och räknade med att få tillbringa återstoden av sitt liv i fängelse.

Nixon-regimen hade begått ett flertal kriminella handlingar, som inbrott hos Ellsbergs psykolog och planerat mord på Ellsberg själv, vilka avslöjades och ledde till att domstolen underkände åtalet mot Ellsberg. Inbrottet hos psykologen kom vidare att ingå i Watergateaffären som fällde Nixon-administrationen.

Daniel Ellsberg tilldelades 2006 års alternativa nobelpris.

Bradley Manning, född 17 december 1987 i Crescent i Logan County i Oklahoma, är en amerikansk armésoldat, som i maj 2010 arresterades i Irak, misstänkt för att ha överlämnat hemliga handlingar till Wikileaks.

Manning skulle enligt planen ställas inför rätta i december 2011 efter att ha suttit fängslad i över ett och ett halvt år utan rättegång. Men rättegången mot honom inleddes först nu, den 3 juni i år.