Blandade reaktioner på DO:s flytt till förorten

1:45 min

Förslaget att flytta Diskrimineringsombudsmannen, DO, från Stockholms innerstad till någon av Stockholmsförorterna Rinkeby eller Tensta har mötts av blandad kritik. Även hos boende och företagare i områdena går åsikterna isär.

– Det borde de har gjort för länge sen. Alla myndigheter har kommit bort från Rinkeby. Socialförvaltningen finns inte här, Försäkringskassan finns inte här. Ingenting finns här - varför ska de flytta hit?

Flera av de människor Ekot har träffat i Rinkeby vill inte säga så mycket om att DO kanske flyttar till deras stadsdel, även om de har en åsikt. En restaurangägare, som inte vill vara med i radio, säger att invånarna är trötta på politiker och media.

Bakom förslaget att flytta myndigheten står integrationsminister Erik Ullenhag som tycker att fler statliga och kommunala verksamheter behöver komma närmare invånarna, och att det kan leda till en positiv utveckling i utsatta förorter.

– Till att börja med handlar det om att det blir omkring hundra personer som kommer till ett område och har sin arbetsplats där, vilket i sig ger en positiv signal att staten är en del av de här områdena. Det ger också möjlighet till kringservice som lunchrestauranger och serviceverksamhet när du får in arbetsplatser.

Men anställda på myndigheten är inte lika positiva till flytten som Erik Ullenhag, de tycker att det finns en poäng med att ligga centralt där man är tillgänglig för alla.

Zeki Vural driver sedan 20 år tillbaka, en matbutik i Rinkeby centrum. När stadsdelsförvaltningen lämnade Rinkeby för ett par år sedan försvann kundunderlaget för många restauranger och butiker, berättar han. Zeki Vural tycker att nya myndigheter borde ha flyttat dit för länge sedan och att det är bra om DO:s flytt blir verklighet.

– Tänk om någon myndighet flyttar in här. Tänk om det blir 200-500 personer till i centrum, det kommer att bli helt annorlunda. Folk kommer lugna ner sig. Folk kommer att hitta varandra och lära känna varandra bättre. Det är bra för miljön i Rinkeby, säger Zeki Vural, butiksägare i Rinkeby.