Ilska i EU över USA:s övervakning

1:42 min

Den amerikanska avlyssningen väcker både oro och ilska bland ledande politiker i Europa. I dag kommer EU-parlamentet ha en snabbinkallad debatt om den hemliga övervakningen av telefon- och datatrafik.

- Det finns mycket allvarliga konsekvenser för europeiska medborgares integritet, säger liberalernas ledare i EU-parlamentet Guy Verhofstadt.

På EU-parlamentet i Strasbourg är många politiker mycket upprörda över den amerikanska hemliga övervakningen av telefon- och datatrafik. Den nederländska liberalen Sophie in't Veld säger att EU-kommissionen och EU:s medlemsstater har slarvat med att skydda integriteten för europeiska medborgare och företag.

Enligt socialdemokraten Marita Ulvskog är det många i hennes partigrupp som anser att det som nu har uppdagats visar på riskerna med att samla in och överföra stora mängder persondata om till exempel flygpassagerare och bankkunder.

– Det är en upprördhet, och det är en och annan som säger "vad var det vi sa?"

Igår eftermiddag beslutade EU-parlamentet, ovanligt raskt, att redan nu på morgonen ha en extrainkallad debatt om den amerikanska hemliga övervakningen. Inför den debatten uttrycker även EU-kommissionär Cecilia Malmström oro inför det som har hänt.

– Vi är naturligtvis väldigt bekymrade över vad det här kan få för konsekvenser för europeiska medborgare, eftersom det verkar vara gränsöverskridande, det här avtalet som amerikanarna har gjort. Men vi vet lite för lite om detaljerna ännu, säger Cecilia Malmström.

– Vi har naturligtvis bett våra amerikanska kollegor att tala om allt som gäller så att vi kan få titta på det. Vi kommer ha ett ministermöte i slutet på veckan, tillsammans med amerikanske justitieministern bland annat, och vi hoppas att vi får ordentligt med svar då.

Hur mycket är det oro och hur mycket är det ilska över att det här dyker upp?

– Det är nog både och, faktiskt, säger EU-kommissionär Malmström.