Turkisk kravallpolis går in på Taksimtorget

2:23 min

Turkisk kravallpolis skjuter tårgas mot demonstranter som befinner sig på Taksimtorget, och en mindre grupp demonstranter svarar med stenkastning, rapporterar korrespondent Katja Magnusson som befinner sig intill torget.

Det har under morgonen växlat väldigt snabbt mellan lugnt och väldigt spänt läge, och strax efter klockan 10.00 svensk tid är det återigen stenkastning och tårgas på torget.

– Det är fortsatt spänt, precis nu såg jag att demonstranter försökte göra en mänsklig kedja runt Taksimtorget och då kom polisen med en stor vattenkanonbil och skingrade kedjan, men ingen kastade stenar, säger Katja Magnusson.

Polisen har under morgonen skjutit tårgas mot demonstranter och mindre grupper av demonstranter har svarat med stenkastning och molotovcocktails, rapporterar Katja Magnusson.

– Jag såg turister springa undan och ta skydd, och många kunde inte komma till jobbet i morse för att tunnelbanan är stängd, säger Katja Magnusson.

Majoriteten av demonstranterna är fredliga och står uppe i parken och skriker möjligen slagord, men de kastar inte sten, säger Katja Magnusson.

– De demonstranterna har sagt att de kommer att stanna tills någon lyssnar på deras krav.

– Jag pratade precis med demonstranter som sa att det är synd att de svarar med sten, det här skulle ju gå fredligt till. Men just nu är det allt annat än fredligt, det är väldigt spänt här och stora moln på torget, säger Katja Magnusson strax efter klockan 9.00.

Taksimtorget i centrala Istanbul har varit en skådeplats för våldsamma sammandrabbningar mellan aktivister och poliser den senaste tiden. Torget har ockuperats av demonstranter i närmare två veckor och demonstranter har byggt upp barrikader.

Och det har spekulerats i flera dagar om att polisen skulle ingripa. I går sa vice premiärminister Bülent Arinç att man inte kommer att tillåta illegala demonstrationer och man har nu tagit ner många banderoller och plakat, men däremot verkar det som att man låter demonstranterna vara kvar i Geziparken, säger Katja Magnusson.

Vid 7-tiden beskrev Katja Magnusson situationen så här:

– Jag står precis vid en av barrikaderna. Jag var tvungen att springa in för det är extremt mycket tårgas. Här där jag står och tittar ser jag hur ungdomar står och försöker kasta stenar in mot torget. Därinne står det en massiv mur av kravallpoliser och när jag försökte närma mig torget förut så sköt polisen flera salvor med tårgas.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om en polis som via högtalare vädjade till demonstranterna att ta sig därifrån:

– Kära Gezi-vänner. Vi tycker inte om den här situationen. Vi vil inte ingripa. Vi vill inte skada er. Snälla, dra er tillbaka.

– Varje plats är Taksim, varje plats är motstånd, ropade demonstranterna enligt Reuters.

Turkiets premiärminister Erdogan har sagt att han ska träffa företrädare för demonstranterna i morgon, men det är oklart om det mötet kommer att bli av.

– De flesta demonstranterna säger att det nog kommer att vara minst sagt dålig stämning på ett sådant möte och att parterna inte litar på varandra. Många tror att ett sådant möte kommer att vara svårt, och undrar varför man inte väntade en dag med att gå in på torget om de ville diskutera, säger Katja Magnusson.