Stora nedskärningar på Grammofonarkivet

Det blir stora förändringar på Grammofonarkivet när SRF Research, det bolag som har hand om Public Servicebolagens bibliotek och arkiv, måste spara.

Av dagens 178 anställda på SRF Research ska drygt 100 tjänster bort. Grammofonarkivet ingår i avdelningen Musikcentrum som ska minska från 33 personer till 17 under en tvåårsperiod.

- Vi kommer att börja med att se över alla våra processer. Vi kommer att jobba helt annorlunda med våra förvärv och våra inköp. Vi kommer att jobba annorlunda med vår katalogisering och vårt produktionsstöd, säger Ewa-Lotta Löfstedt Lundell som är VD för SRF Research.

Hurdå?

- Som det ser ut idag jobbar ju redaktioner och musikläggare också väldigt mycket med egen omvärldsbevakning och vi kommer behöva jobba nära dom och programbolagen måste styra våra förvärv i framtiden på ett annat sätt än man kanske gjort tidigare.

Harriet Lundberg, fackligt aktiv ljudtekniker för Unionen på Grammofonarkivet, menar att nedskärningarna på SRF kommer att leda till att Grammofonarkivet, som är en av världens största skivsamlingar, kommer att förändras i grunden och att det i slutändan är en kulturskatt som riskerarar att gå förlorad. Så här säger hon i en dokumentär om Grammofonarkivet som kommer att sändas i P2 den 7 juli:

- Att läget skulle bli allvarligt det har vi förstått, men så här allvarligt hade man inte kunnat drömma om för det är väldigt drastiska åtgärder man gör. Om inte Public Service vill ta ansvar för den här kulturskatten så tycker jag faktiskt att regeringen ska se till att den hamnar i en annan regi för det som sker nu är ett rent kulturmord. Man river klarakvarteren.

Men Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl som är en av SRF:s och grammofonarkivets huvudbeställare håller inte med:

- Grammofonarkivet blir kvar precis som förut, men viss del av servicen kommer att förändras. Vilket innebär att idag måste man gå ned i källaren i Radiohuset för att få tillgång till Sveriges radios otroligt fantastiska musikarkiv alltså Grammofonarkivet. Och det som kommer att hända nu och som redan har hänt i stor utsträckning är att alla i hela Sveriges radio från Sameredadion längst upp till Sveriges Radio Malmöhus längst ned får tillgång till varenda plattai Svriges Radio det har tidigare varit helt omöjligt så det är absolout ingen nedläggning, det är en jättestor intern demokratisering och tillgängliggörande.

Ser du grammofonarkivet som ett nationellt kulturarv?

- Jag ser framförallt Grammofonarkivet som otroligt betydelsefullt för Sveriges Radios programproduktion. Det är utanför min kompetens att säga om det är ett nationellt kulturarv eller inte, men det är klart att det är det mest fantastiska musikarkivet som finns i Sverige så det är klart att det måste vara en tillgång. Men ur mitt perspektiv är det bara att konstatera att det är otroligt viktigt för Sveriges Radios programverksamhet att det finns.

Victoria Greve/Kulturnytt

Rättelse: En tidigare  version av den här artikeln kunde tolkas som att Grammofonarkivet skulle läggas ned, men det kommer även i fortsättningen att drivas av SRF - public service-bolagens gemensamma förvaltningsbolag.