
Hanna vill förändra världen lokalt
Det ska vara lustfyllt att förändra världen, och vi behöver börja förändra nu om vi ska ha vårt jordklot kvar. Det menar den så kallade omställningsrörelsen som sprider sig över världen. I Halland finns rörelsen sedan ett par år tillbaka.
– Jag skulle vilja att min dotter har ungefär samma möjligheter som jag har, att det finns jord som hon kan odla sin mat på när hon blir vuxen, säger Hanna Hallén, omställare från Halmstad.
Tror du att vi kan rädda jorden då?
– Om alla gör någonting nu så tror jag att det finns en chans, men annars tror jag att det kommer gå åt skogen, säger Hanna Hallén.
Omställningsrörelsen började som ett högskoleprojekt i England för några år sedan då professorn Rob Hopkins ville undersöka undersöka hur ett lokalsamhälle kan förbereda sig för en värld med klimatförändringar och bristande oljeresurser.
– Det handlar om att göra skillnad lokalt, att ha en lokal ekonomi. Att inte importera grönsaker från andra sidan jorden utan uppmuntra de bönder som man har lokalt, säger Hanna Hallen.
Ordet "omställning" låter som att vi inte kan fortsätta leva som vi gör utan vi måste ändra på oss helt och hållet. Är det så?
– Vi måste göra mycket, men du börjar med det du kan. Du kan börja cykla eller skaffa några ledlampor. Självförsörjning av grönsaker kanske inte är första steget.
Redan på lågstadiet började Hanna Hallén fundera över vad vi gör med vår jord. Hon reagerade på att det var så mycket skräp i naturen när hon var med på någon skräpplockardag.
– Jag skällde lite hemma då, sa till mina föräldrar att man inte ska slänga burkar i soporna och så. Så jag källsorterade väl i den mån som man kunde göra det på den tiden.
Nuförtiden är det inte bara godispapper och annat skräp i naturen som Hanna Hallén reagerar på. Hon menar att allt hänger ihop.
– Konstgödsel på våra åkrar är bara en förlängning av burken i diket.