Pepparholm

Pepparholms artrikedom förvånar forskare

1:42 min

Nordens största biologiska laboratorium, den konstgjorda ön Pepparholm mitt i Öresund, fortsätter att förvåna forskarna med ständigt nya fynd. Den senaste inventeringen visar att det nu finns saker att äta på den tidigare helt sterila ön.

Inte ett moln på himlen och kalstenen gnistrar på det som skulle kunna beskrivas som en nordisk savann. Uppbyggd av muddermassor från Öresunds botten ligger den fyra kilometer långa och 400 meter breda Pepparholm. Sedan tillkomsten för drygt 15 år sedan har den fått sköta sig själv och för varje år har vegetationen blivit högre och tätare. Senaste växten som valt att etablera sig på ön är svarta vinbär och samsas nu med smultron, jordgubbar och körsbär.

– Det förvånar mig att det har gått så fort och att det fins så många olika arter av djur och växter, säger Hans Ohrt, Öresundsbrons miljökonsult.

Nu har man räknat till 550 olika växtarter och 26 olika fågelarter och den amerikanska giftiga luffarspindeln är inte längre en tillfällig gäst utan har gjort Pepparholm till en fast boplats. Fjärilar och fåglar som vare sig trivs i Danmark eller i Sverige tyckeratt mitt emellan passar.

– Vi har har bra koll på utvecklingen här på Pepparholm och på det sättet är det en biologisk gåva, säger Ebbe Mortensen, biolog som varit med i 15 år.

Bengt Örneberg från Lunds Botaniska förening pekar på en växt som helt oväntat hittat till Pepparholm.

– Vi hade inte väntat oss några orkidéer men nu finns det flera hundra, säger han.

Fler artiklar: