KAMPANJ MOT HEDERSBROTT

Tvångsäktenskap vanligt under sommaren

1:04 min

Just nu genomför polisen i Dalarna en kampanj mot hedersbrott som kallas "Dina rättigheter" och som är ett led i att förhindra tvångsäktenskap. Något som är vanligare för barn och unga under just sommartid.

Sommarlovet står för dörren men för alla är inte det förknippat bara med sol och bad. För vissa barn- och ungdomar står påtvingade giftermål på schemat, något polisen vill råda bot på genom en kampanj mot hedersbrott.

Polisens kampanj "Dina rättigheter" är inte ny men har lyfts fram i ljuset nu lagom till sommarlovet.

Orsaken till det är att risken för att flickor och pojkar tvingas in i äktenskap är större under sommaren i och med den långa ledigheten. För att uppmärksamma detta skriver polisen i Dalarna både på sin hemsida men också på sin Facebook sida om hedersproblematiken.

– Vi tror att det finns många som på olika sätt blir kränkta, säger Stefan Dangart på polisen i Dalarna.

Om du drömmer om att spela fotboll, ta en fika efter skolan eller att slippa bli bortgift så kan det vara så att din familj och släkt hindrar dig från att leva det liv som du har rätt till.

Så står det i en av broschyrerna som polisen delat ut på skolor och till skolpersonal. Allt för att uppmärksamma att problemet finns men också för att berätta vad man gör för att få hjälp. Information som blir extra viktig när skolan stänger för sommarlov.

– Det blir extra viktigt att kunskapen finns hos andra men också även hos oss när skolan stänger, säger Stefan Dangart.