Grekisk tv och radio läggs ned tillfälligt

I natt blir rutan svart i grekisk tv och radion tystnar. Den grekiska tv- och radiokanalen ERT stängs med omedelbar verkan. Det statligt finansierade mediehuset faller därmed offer för nya grekiska besparingar till följd av den ekonomiska krisen.

Det drastiska beskedet kom från den grekiska regeringen vid en presskonferens på tisdagen. Redan vid midnatt upphör sändningarna.

Drygt 2 600 anställda berörs av beskedet. De har nu blivit uppsagda.

– ERT är ett exempel på otrolig brist på transparens och oerhört slöseri. Det här tar slut nu, sa regeringens talesman Simos Kedikoglou på presskonferensen.

Han nämnde i sitt uttalande att det inte finns några heliga kor när landet ska spara, och uppgav att ERT i jämförelse med privata aktörer är betydligt dyrare.

De anställda kommer att få viss kompensation och erbjuds att söka nya jobb i en framtida, förändrad organisation.

När den offentligt finansierade tv- och radiokanalen ERT kommer att återuppta sin verksamhet igen är ännu inte känt. Klart är däremot att det blir en organisation med betydligt färre anställda.

Beslutet har fått kritik från både de mindre partierna i regeringskoalitionen och fackförbundet på ERT.

I ett uttalande konstaterar fackliga företrädare att Grekland offrar den allmänna televisionen och radion för att hålla sig i linje med EU och Internationella valutafondens krav på åtstramningar.