Grekisk tv och radio stängs tills vidare

1:43 min

I krisdrabbade Grekland beslutade landets finansminister i går kväll att med omedelbar verkan stänga landets public service-bolag ERT för att tjäna pengar. Både radio och tevekanaler släcktes bara några timmar efter beskedet. Oppositionen beskriver det som en statskupp.

Mitt under diskussionen om regeringens dramatiska besked om att lägga ner radio- och teveverksamheten, släcktes sändaren, enligt uppgift med hjälp av polis.

Det här är det senaste och mest anmärkningsvärda i Greklands försök att uppfylla kraven från sina långivare med EU-kommissionen i spetsen.

Landet har hittills misslyckats med att uppfylla löftet om att minska antalet offentliganställda. Så i går kväll meddelade finansministern via en talesman att alla 2 500 anställda vid den statliga radion och teven får lämna sina jobb. Några kan komma att få tillbaka jobbet när företaget så småningom öppnar igen i en bantad version, sa talesmannen.

Stängningen av radio och teve riskerar att driva fram ännu en regeringskris i Grekland. Beslutet har fattats genom ett ministerdekret och har inte stöd av de två mindre partierna i den konservative premiärminister Samaras regering.

Ledaren för det största oppositionspartiet Syriza, Alexis Tsipras, beskrev i går kväll beslutet som en statskupp i det land som brukar kallas demokratins vagga.

De europeiska public servicebolagens samarbetsorganisation, EBU, protesterade i går kväll i ett brev till premiärminister Samaras: Nationell radio och teve är mer viktiga än någonsin i tider av nationell kris, skriver EBU.

Det är oklart  hur stängningen ska förbättra statens finanser. Grekisk public service finansieras via en särskild licens som tas ut via elräkningarna.