Viskan

Långfilmsinspelning i Viskan med Rolf Lassgård och Lia Boysen

5:20 min

I det lilla samhället Viskan spelas just nu långfilmen "Miraklet i Viskan" in och fonden är Ljungan och det så kallade Långhuset. Manuset är skrivet speciellt för detta hus. Stöde, Ljungaverk och centrala Sundsvalls är andra miljöer i filmen.

Det är stillsam försommar i Viskan när P4 Västernorrland kör in i byn. Allt verkar vara precis som vanligt men just efter kröken innan bron dyker kameror, stora mikrofoner och Lia Boysen i rullstol upp. Det är ett koncenterat filmteam som ägnar förmiddagen åt att få till en av scenerna i "Miraklet i Viskan" vid Långshuset. Då och då dundrar tåget förbi på framsidan och på baksidan glittrar Ljungan.

- Det blir många omtagningar när vi är så många inblandade, säger Rolf Lassgård som tuggar på en bit choklad i en paus mellan tagningarna.

På Långhuset flagnar den vita färgen rejält. Allt ser egentligen ganska övergivet ut men på nedre botten har Manuela Lamber en frisersalong.

- Jag är inte med i filmen men jag har färgat håret på Rolf Lassgård. Jag visste inte vem han var innan men nu vet jag att han är känd, jag har lärt mig något om Sverige!

Tor Karlsson som bor i Viskan är platschef. Han visar runt och berättar om hur man försökt bygga upp miljöer för handlingen. På älvstranden ligger till exempel ett café som inte finns där i vanliga fall och i en av lägenheterna har man tapetserat om för att det ska passa filmens familjen Nyman.

- Hon som bor här i vanliga fall har fått flytta ut för tillfället, berättar Tor.

Miraklet i Viskan har biopremiär 2014.

TullaMaja Fogelberg
tullamaja.fogelberg@sverigesradio.se