Unikt i en demokrati att stänga ner public service

2:16 min

Beslutet att stänga ner den grekiska tv- och radiokanalen ERT med omedelbar verkan är unikt. Public service oberoende hotas när politiker kan lägga ner verksamheten inom loppet av 24 timmar. Det säger Kent Asp, professor i journalistik vid Göteborgs universitet, som både blev chockad och förvånad när han fick höra nyheten.

– Ja, det här kanske kan hända i diktaturer att man stänger ner medier. När jag hörde det först trodde jag inte att något sådant här kunde hända, att en minister kan stänga ner en public service-verksamhet, jag har aldrig hört talas om något liknande, säger han till Ekot.

Sändningarna i den statliga radion- och tv:n upphörde natten till onsdagen.

Efter regeringens besked mötte tusentals människor upp vid ERT-huset i Aten, för att visa sitt stöd.

Kent Asp tror att åtgärden att stänga ner den statliga radion- och tv:n i Grekland kommer att diskuteras inom EU.

– Om frågan hade behandlats i ett parlament, där alla aspekter hade blivit genomlysta på ett riktigt sätt, det hade väl tillhört demokratins spelregler och man hade kanske inte kunnat säga så mycket om det. Men att en minister omedelbart över en natt vidtar en sådan åtgärd, det är då vi ställer oss frågan, kan man verkligen göra så i en demokrati, skulle det kunna ske i andra länder, säger han.

Att den statliga radion- och tv:n stängdes ner så snabbt kom möjligen som en blixt från en klar himmel. Men debatten om ERT:s verksamhet och kostnaderna har rasat under en tid.

ERT:s anställda har i flera månader strejkat i protest mot regeringens planer på att omstrukturera verksamheten för att uppfylla sparkrav från Greklands internationella långivare.

Och regeringens talesman Simos Kedikoglou har sagt att ERT lider av "exceptionell brist på öppenhet och ofattbar extravagans".

Omkring 2 700 anställda berörs av nedläggningen. De anställda har blivit lovade viss kompensation och erbjuds att söka nya jobb när verksamheten omstöpts till en ny, mindre organisation.

Fackförbundet på ERT har riktat hård kritik mot beslutet. Och oppositionsledaren Alexis Tsipras från vänsterpartiet Syriza skyndade till tv-huset och kallade stängningen "en statskupp".

Europeiska radio- och tv-unionen EBU har i ett i ett brev till premiärminister Antonis Samaras vädjat om att han ska riva upp beslutet.

Oavsett den ekonomiska bakgrunden till beslutet om att stänga ner den statliga radion- och tv:n, så menar Kent Asp att åtgärden föder en misstanke:

– Baktanken är ju att det här inte bara är frågan om en ekonomisk historia om att minska utgifterna, utan att det ligger en politisk tanke bakom om att public service-företaget ska rätta sig in i ledet, rent politiskt. Och då blir det ju så att politikerna styr ett oberoende och självständigt public service företag. Det är därför många reagerar på det här och ser det som så allvarligt, säger han.