Cilla Benkö om släckning av ERT: Fullkomligt oacceptabelt

1:22 min

Den europeiska radio- och tv-unionen EBU har kallat till ett extra styrelsemöte i eftermiddag med anledning av att den grekiska regeringen igår stängde ned det statliga mediabolaget ERT. Sveriges Radios vd Cilla Benkö, som sitter i EBU:s styrelse säger att stängningen är "provokation mot det fria ordet".

Det var igår eftermiddag som den grekiska regeringen hastigt meddelade att det nationella radio-och tv-bolaget ERT skulle stängas vid midnatt.

Regeringstalesmannen Simos Kedikoglou använde ord som "excesser" och "slöseri med allmänna medel" när han gav besked om stängningen.

Den europeiska radio- och tv-unionen EBU har kallat till ett krismöte i eftermiddag med anledning av situationen i Grekland.

– Självklart är det fullkomligt oacceptabelt i ett land som har ambitionen att kalla sig en fri demokrati att politiker över en natt går in och stänger ett Public service och avskedar alla anställda, säger Cilla Benkö, Sveriges Radios verkställande direktör och menar att den grekiska regeringens agerande är förkastligt.

Beskedet igår utlöste en våg av protester bland såväl dom anställda vid ERT som den grekiska allmänheten, och landets regering meddelande nu på förmiddagen att statlig radio- och tv kommer att återupptas så snart det är möjligt, men i en kraftigt bantad version.

Att något liknande skulle kunna hända i Sverige håller Cilla Benkö för uteslutet.

– Dels tror jag inte att vi har en enda politiker som ens skulle komma på tanken att genomföra något sånt här. Vi har trots allt ett helt annat system, där politikerna är på armlängds avstånd. Vi har en radio- och tv-licens. Vi har en styrlese som inte är politiskt tillsatt. Så här ser det helt annorlunda ut, säger Cilla Benkö.