ÄLDREVÅRD

Usla trygghetslarm skapar oro på Trädgårdsgatan 23 i Falköping

1:41 min

När boende på serviceboendet Trädgårdsgatan 23 i Falköping larmar nattpatrullen är det inte säkert att det hörs vad personen säger. Personalen har flaggat för problemen men måste som det ser ut nu åka akut på alla larm till boendet för säkerhets skull och nu börjar även de boende bli oroliga.

– Jag tycker det är urdåligt. Man får upprepa och upprepa, säger Edgar Nilsson som bor på serviceboendet.

Det är på nummer 23 på Trädgårdsgatan det länge varit problem för de boende att kommunicera med personalen via trygghetslarmet. Alla som P4 Skaraborg pratar med känner igen problematiken och menar att det varit så länge.

En kvinna berättar om en gång när hon ramlat och satt på golvet. Då fick hon upprepade gånger försöka förklara för personalen vad som hänt. Det hela slutade med att de fick avsluta samtalet och personalen fick, som i många andra fall, åka till boendet direkt.

"Personalen anmäler"
Personalen har hittills gjort 60 stycken Lex Maria-anmälningar och flaggat för att det blir problem när majoriteten av alla larm från de boende på Trädgårdsgatan 23 måste behandlas som akutlarm på grund av att det inte går att kommunicera. Andra får bortprioriteras för att personalen måste åka dit och se så att inget allvarligt hänt.

PRO Falköpings ordförande Åke Persson som också är på plats för att prata med de boende upplever att kommunen inte tar situationen på allvar. Han menar att 60 anmälningar från personalen måste ses som att det är ett allvarligt problem.

– Det är ju bedrövligt när man inte tar tag i det här. Man anmäler inte för att det är roligt utan man upplever det här som allvarligt, säger han.

Disa Medin har bott på Trädgårdsgatan 23 sedan serviceboendet öppnade för 20 år sedan. Hon oroar sig ibland när hon ska gå och lägga sig för om trygghetslarmet kommer fungera om något skulle hända.

– Det skapar ju otrygghet. När man bor på ett sådant här ställe då ska man känna den där tryggheten som man betalar för, säger hon.