AKP överväger folkomröstning efter protester

Exploateringen av den omstridda Gezi-parken i Istanbul kan gå till folkomröstning. Det framgår av ett vagt uttalande från den turkiska regeringen.

Regeringstalesmannen Hüseyin Çelik gjorde uttalandet på onsdagskvällen efter premiärminister Recep Tayyip Erdogans möte med ett antal handplockade företrädare för den breda och spretiga proteströrelsen.

– Vi kan låta det gå till folkomröstning... i demokratier är det bara folkets vilja som räknas, sade Çelik.

Çelik, som är viceordförande i det styrande AK-partiet, sade att demonstranterna måste lämna torget "omedelbart".

– De med onda avsikter eller som försöker provocera och stanna i parken kommer att mötas av polis, sade han på en presskonferens på onsdagskvällen.

Islamistregeringen har på mindre än två veckor skaffat sig nya skaror motståndare, människor som överhuvud taget aldrig tidigare i sina liv deltagit i en politisk aktion.

– Människor har lärt sig att inte vara rädda för regeringen. Det är något som vi har vunnit och som vi inte kan skänka bort igen, sade den 21-åriga juridikstudenten Fulya Dagli till AFP.

Polistillslagen på Taksimtorget har bara gjort demonstranterna mer beslutsamma, anser hon. Hennes uppfattning delas av advokaten Zeynep Gürcan.

– Ju mer våld polisen använder desto mer frustrerade blir demonstranterna och desto mer hängivna blir de att delta i demonstrationerna kväll efter kväll, oavsett vad som händer, sade Gürcan till TT.

Stämningen i området kring Taksim-torget beskrev hon som relativt lugn och fredlig. Det betyder inte att demonstranternas motståndskraft har avtagit, sade Gürcan. Men under kvällen ställde polisen upp sig runt torget redo att slå till igen.

Enligt Gürcan kan Erdogans hårdnackade attityd slå tillbaka mot honom själv - det spär bara på folkets ilska.

Utanför Istanbuls största domstol samlades hundratals jurister för att protestera mot att polisen i tisdags grep tiotals av deras kollegor.

"Polisen ingriper på ett olagligt sätt mot medborgare som utnyttjar sin konstitutionella och demokratiska rätt att protestera", sade Ümit Kocasakal, ordförande för advokatsamfundet i Istanbul i ett uttalande.

TT