Hässleholm

Domen för hets mot folkgrupp står fast

1:12 min

Hovrätten fastslår tingsrättens dom och dömer Nils-Erik Hennix från Hässleholm för hets mot folkgrupp till vilkorlig dom och dagsböter.

Det var 2011 som Nils-Erik Hennix, aktiv inom Svenskarnas parti och före detta partiledare för Nationaldemokraterna, -publicerade en text på internet med rasbiologiska och nedsättande uttalande om bland annat mörkhyade och personer med arabiskt ursprung.

Bland annat argumenterade han för att det finns stora biologiska skilnader på intelligens och karaktärsdrag mellan vita och mörkhyade:

"När vi konstaterar den extremt låga intelligensen bland Afrikas svarta befolkning och befolkningen i mellanöstern förstår vi vilken ekonomisk katastrof det är att låta svarta och araber bostätta sig i Sverige och blanda sig med den vita befolkningen."

Han menar vidare att vita har 11% större hjärna än mörkhyade och att mörkhyade inte förmår att själva organisera ett fungerande samhälle:

"Negrer bör leva i ett mer reglerat samhälle under vit eller asiatisk ledning."

Hennix dömdes i tingsrätten förra sommaren för hets mot folkgrupp. Hennix medgav publiceringen, men förnekade brott, och hävdade att forskning stödjer hans slutsatser. Påföljden blev vilorlig dom och dagsböter.

En överklagan till hovrätten har dragit ut på tiden, men idag kom domen - som alltså ogillar Hennix invändningar och fastslår tingsrättens dom.