HÄRRYDA

Framgångsrikt hundliv på äldreboende i Rävlanda

1:29 min

Sedan förra året har Härryda kommun hundar ute på hemtjänsten, äldreboenden och rehabavdelningar - personalägda hundar som ger sällskap och kärlek till de äldre.

– De kommuner som inte har börjat än vet inte vad de har missat, säger Ingrid Grange. Det är klart, vi är hårda i våra lämplighetskrav för att det bara ska bli positivt.

Det står inskrivet i kommunens inriktningsmål att äldrevården ska jobba med att skapa meningsfullhet och ett aktivt och bra liv. Det är precis det hundarna gör, menar Ingrid Grange.

– Vi jobbar med att ta fram det friska, och då har vi goda medhjälpare i hundarna.

Att man använder djur i vården är inget nytt, men Härryda är ändå unika i Sverige. De lär nämligen sina hundar att larma om något skulle vara fel. Till exempel vid fallolyckor. Idag har kommunen totalt sex hundar igång.

För 99-åriga Birgit Ivarsson på äldreboendet Björkelid har hundarna varit väldigt viktiga.

– Det är härligt, verkligen jättefint. Det höjer verkligen standarden. De ger både sällskap och gemenskap, och man märker att de bryr sig om människor.

Hundarna Raffe och Herr Westermans matte Heidi Karlsson jobbar på Björkelid. Hon kan se att hundarna stormtrivs med att vara där och träffa de äldre.

– De börjar redan på vägen hit, när vi kommer i svängen här uppe. Då börjar i alla fall Raffe gny och flämta, för då vill han ut. Så släpper jag ut dem här och då springer de i full fart in och hittar någon som de kan gosa med, säger hon.