Nytt musikcentrum saknar 69 miljoner kr

1:49 min

Kungliga musikhögskolan vänder sig till allmänheten för att kunna inreda sitt nya campus, som musikhögskolan hoppas ska bli ett nytt nationellt musikcentrum. Det saknas 69 miljoner kr.

Arbetet med att bygga nya Kungliga musikhögskolan i Stockholm är i full gång. Byggnaden utmed Valhallavägen som såg ut som en halv G-klav från luften är nu riven. Där ska det istället bli ett nytt musikcentrum med bland annat nya konsertsalar och ett modernt studiokomplex.

- Visionen är att vi ska bli världens modernaste musikhögskola, dit framtida musiker söker sig och där vi kan betjäna hela musik och kulturlivet med musiker på allra, allra, högsta nivå. Då behöver vi konsertsalar, studiokomplex och infrastruktur av allra, allra högsta kvalitet för att musikerna ska få en bra mötesplats, en pedagogisk miljö som gör att de utvecklas storligen under sina år på musikhögskolan, säger KMH:s rektor Cecilia Rydinger Alin.

Det nya campuset ska stå klart om tre år, och det har Kungliga musikhögskolan tagit på sig att själv inreda för att få ner hyrorna. Inredningen med utrustning av modernaste snitt beräknas kosta musikhögskolan 114 miljoner kr. Det är inga pengar som skolan kan få från regeringen eftersom pengarna därifrån är öronmärkta för själva utbildningen, men av de 114 miljoner kr har KMH fått 20 från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och 25 miljoner kr från Erling Perssons stiftelse.

Återstår alltså 69 miljoner kr.

En av dem som nu ska hjälpa Kungliga musikhögskolan att få in pengarna från privata sponsorer är musikern och kompositören Benny Andersson, och han engagerar sig för att han inser vikten av en god utbildning, säger han, men det är inte det enda fortsätter han:

- Om det blir som det är tänkt så kommer ju det också att attrahera folk som inte har ett dugg med musik att göra på det sättet, aktivt. Jag tror att de kommer att hitta fram hit. De kommer att hitta till Valhallavägen och säga "det här är ett ganska skönt ställe att vara på. Vi kan se det, vi kan lyssna på det. Det kan verkligen bli ett levande ställe och jag ska göra vad jag kan för att bidra till det.

Vad händer om ni inte får in de här pengarna?

- Jag är helt övertygad om att vi får in pengarna, säger Cecilia Rydinger Alin.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se