Första åtalet med koppling till Husbykravallerna

1:26 min

En 26-årig man åtalas i dag för kravallerna som startade i Husby under maj. 26-åringen greps och anhölls samma dag som han misstänks ha antänt två parkerade bilar.

– Han har varit berusad vid det här tillfället, vad jag har förstått är det ett infall han har fått, som han själv inte riktigt kan förklara. Han har inte varit tillsammans med några, eller deltagit i någon form av gäng, säger 26-åringens advokat Johan Hansson.

Kravallerna i Husby startade för snart en månad sedan. Oroligheterna spred sig snabbt till fler bostadsområden i Stockholms län, och under en dryg vecka brändes bilar och fastigheter vandaliserades.

Det pågår i dag flera parallella utredningar, och sammanlagt har ett 20-tal unga män anhållits.

I dag väntas det första åtalet med koppling till oroligheterna.

Åklagare Andreas Nyberg säger till Ekot att han nu på morgonen kommer åtala en 26-årig man för grov skadegörelse i Rinkeby som är ett grannområde till Husby.

Han är tidigare dömd för bland annat olovlig körning och narkotikabrott.

I de andra fallen efter oroligheterna i Stockholm har en person förra veckan tillkommit i utredningen efter skadegörelsen i Älvsjö.

Samtidigt har två personer avskrivits från misstankar om våldsamt upplopp i Husby.

En person sitter häktad, för att han antänt en konsthall i Husby gård. Åtal väntas nästa vecka.

Samtidigt utreds fortfarande den polisman som sköt en 68-årig knivbeväpnad man till döds i Husby, vilket anses vara en av orsakerna till oroligheterna.

Polismannen, som tillhör piketpolisen, nekar till brott. Åklagare Eva Finné säger till Ekot att beslut om den utredningen kommer tidigast i slutet av juli.