Fransk minister: "Euron är för dyr"

1:43 min

Europa borde sänka värdet på euron för att stimulera efterfrågan på sina varor och tjänster och bli mer konkurrenskraftigt, säger Frankrikes industriminister Arnaud Montebourg i en exklusiv intervju med Ekot.

Euron är övervärderad och hotar tillväxten i Europa, anser han och riktar därför stark kritik mot Europeiska Centralbanken, som alltför passiv, menar Frankrikes industriminister.

– Vi anser att euron är för dyr, säger ministern Arnaud Montebourg. Alla länder i världen använder sig av valutan som vapen, så Europeiska Centralbanken är anmärkningsvärt passiv, tycker han.

Så Europa borde göra som Japan?

– Ja, självklart. Och precis som alla andra, som USA, Storbritannien och Kina.

Europeiska Centralbanken borde styra eurokursen tillbaka mot hur det startade, att en euro motsvarar en dollar, säger den franske industriministern. Montebourg är känd för att försvara statlig styrning av ekonomin.

I dag ska han presentera en plan för, hur Frankrike ska locka tillbaka företag och arbetstillfällen, som övergett landet. Men i går, när jag intervjuade honom på hans arbetsrum i Nationalförsamlingen, talade han hellre om den ekonomiska politiken på EU-nivå.

Arnaud Montebourg tycker att Europeiska Centralbanken helt enkelt ska trycka upp mer euros, för att sänka valutakursen. Dunkande sedelpressar brukar skapa en rädsla för prisstegringar, men socialisten Montebourg viftar bort inflationshotet.

– Ja, av det enkla skälet att det inte finns något tryck i ekonomierna i dag, säger Frankrikes industriminister.