
Avslöjar du hälsouppgifter i sociala medier?
Efter diskussionen om hur den amerikanska säkerhetstjänsten fått uppgifter av sociala medieföretag, så kommer nu frågan om också hälsouppgifter som vi sparar digitalt kan utnyttjas av våra myndigheter.
Är du frisk nog att få teckna en sjukförsäkring? Är du arbetsför nog att konkurrera om ett nytt jobb? De senaste åren har vi haft en stark tekniktrend av personliga hälsosensorer som laddar upp information om användarens fysiska status och levnadsvanor.
Men vad får tekniken för konsekvenser? Det var en av frågorna som diskuterades igår på en konferens som den brittiska tidskriften the Economist arrangerade i Stockholm. Googleglasögon som filmar allt du ser, telefonappar som loggar hur hälsosamt du äter, och armband som registrerar hur mycket du motionerar, hur gott du sover, och om du ofta är emotionellt upphetsad eller stressad. Listan kan göras lång över redan befintliga eller snart kommande internetkopplade sensorer, som faller inom ramen för det nya informationsfält som brukar kallas "digital health" - digital hälsa. Det berättar Kristina Höök som är professor i interaktionsdesign på KTH.
– Och det här är ju ett väldigt roligt och väldigt problematiskt område att ge sig på.
Även om tanken med utvecklandet av de här internetkopplade hälsosensorerna, som det bara i USA investerades 1,4 miljarder dollar i förra året, är att hjälpa folk att må bättre, så finns också farhågor med tekniken. Till exempel att den hälsoinformation du och jag samlar in om oss själva kan komma att hamna i fel händer. Ungefär som när företag som Google och Facebook i förra veckan anklagades för att ha öppnat dörren för den amerikanska säkerhetstjänsten NSA.
I fallet med digital health-trenden handlar det så klart om andra aktörer och andra intressen, konstaterar Kristina Höök. Till exempel farhågan att våra lagstiftare och vi som privatpersoner i en snar framtid, när tekniken spridit sig till fler användare, ska stå handfallna när försäkringsbolag eller arbetsgivare plötsligt knackar på och vill få tillgång till vår egeninsamlade hälsohistoria.
– Vi vet inte ännu hur vi ska hantera det här, och användarna förstår absolut inte vad det kan få för konsekvenser. Och det här är något vi måste jobba på, forska på och fundera över jättemycket tror jag, säger Kristina Höök, en av talarna på konferensen Digital Horizons i Stockholm igår.
Reporter: Kristoffer Gunnartz.
Mer om det här blir det i Vetenskapsradions veckomagasin 13.35 i P1.