Dags att börja tänka på julen - i juni?

1:46 min

Vi har inte ens hunnit med dans runt midsommarstången - men redan ska vi börja rusta oss för julen. Julgalan i Västerås hetsannonserar inför julshowen i december - och tycker redan att man är för sent ute.

De som slagit upp lokaltidningen VLT i Västerås den senaste veckan har mötts av rödsprakande annonser - för årets upplaga av Julgalan, som kommer till Västerås i december. Det är mer än sex månader kvar till julafton.

Är det inte lite stötande att börja julannonsera innan folk har hunnit gå på sommarsemester?

– Och jag som tycker att vi är sent ute! Man har ju väldigt mycket att göra innan jul , man ska handla julklappar å man ska stämma av året att då ha allt klart när det gäller företagsaktiviteter innan man går på smester kan vara väldigt skönt, säger Johanna Micski, projektledare för julgalan i Västerås.

Företag som vill ha framförhållning och boka julaktiviteter för sina anställda är en sak - privatpersoner är inte lika ivriga att boka upp sig på julkonserter i juni. Julgalan har fått gliringar i sociala medier för att man vill pracka på folk julen för tidigt.

– Vissa tycker vi är väldigt tossiga. När de första annonserna kommer i tidningarna brukar det komma en instagram-bomb, folk skriver "hur tänkte de här", säger Johanna Micski.

Kan det vara kontraproduktivt att annonsera för tidigt?

– Jo, men förhoppningsvis ändrar de sig i höst... man behöver ju inte boka nu, säger Johanna Micski.