Färre flyktingar från Syrien väntas till Sverige

1:55 min

Allt fler flyr från det blodiga kriget i Syrien. FN gick nyligen ut med sin största appell någonsin och bad om 34 miljarder kronor för hjälp till den syriska civilbefolkningen. Men trots det väntas färre syriska flyktingar till Sverige.

– Vi kan konstatera att det inte blir så många syrier som kommer till Sverige som vi hade tänkt oss, säger Migrationsverkets omvärldschef Christer Zettergren.

Han berättar att Migrationsverkets tidigare prognos, som släpptes i april, förutspådde att 18 000 syriska flyktingar skulle komma till Sverige under 2013.

Den nya prognosen är inte klar, men siffran kommer helt klart vara lägre, säger Zettergren, och pekar på att antalet flyktingar som kommer per vecka har halverats från mellan 300-400 i höstas till under 200 i dag.

Anledningen, forsätter Christer Zettergren, är inte att flyktingarna inte vill komma hit. 

– Vi tror att det är fler som skulle vilja komma, framförallt till Sverige och Tyskland i Europa. Men det blir allt svårare. EU har utökat gränsbevakningen, man har effektiviserat gränsbevakningen, man bygger rent fysiskt staket mellan Grekland och Turkiet, som gör att det blir svårare.

Men enligt Christer Zettergren kommer de syriska flyktingarna att hitta nya vägar – flyktingvågen, eller "volymerna" som han uttrycker det, är bara försenade.

– Hur lång tid kommer det att dröja innan man hittar nya resvägar? Förmodligen kommer en del att förskjutas in på 2014 innan vi kan tala om att det blir några volymer igen.

Det stora problemet med att flyktingar från Syrien just nu inte kan ta sig vidare är att hela Mellanöstern riskerar att destabiliseras på grund av flyktingsituationen, säger Christer Zettergren, med ytterligare flyktingar som resultat.

– Grannländerna vittnar redan om att när man får så många på relativt kort tid in i sitt land som kanske har en annan etnisk bakgrund, en annan religion, så blir det destabiliserande för det landet, vilket också gör att det blir svårare att visa den solidaritet som man nu visat.