Halmstad

Regementet marknadsförde sig

1:32 min

Försvaret har svårt att rekrytera tillräckligt med soldater. Det gäller också garnisonen i Halmstad.

Ett sätt att försöka få tag på personal är att visa upp sig och det gör man och har gjort under lördagen på Soldatens dag på Ringenäs skjutfält norr om Halmstad.

Försvaret har svårt att rekrytera tillräckligt med soldater. Det gäller också garnisonen i Halmstad. Ett sätt att försöka få tag på personal är att visa upp sig och det gör man och har gjort i dag på Soldatens dag på Ringenäs skjutfält norr om Halmstad.

Stefan Jönsson är garnisonschef:

– Vårt nya personalförsörjningssystem innebär att vi måste rekrytera vår personal som alla andra företag i Sverige. Och nu när vi inte har värnpliktssystemet längre är det här ett sätta för oss att marknadsföra oss, säger Stefan Jönsson.

Ett sätt ja, men kanske inte lika lätt en annan årstid när solen inte skiner och sprider värme. Vad gör ni då?

– Vi deltar regelmässigt i alla stora evenemang i hela Sverige och vi i Halmstad försöker vara med på mässor och stora idrottsevenemang i den här delen av Sverige. Vi kommer också att öppna ett informationskontor i centrala Halmstad den 12 juli och det är vi först med i Sverige, säger Stefan Jönsson allt medan en stridsvagn, eller rättare ett stridsfordon 90, mullrar förbi.

Besökarna fick se både anfall av soldater, hur man byter motor på stora stridsfordon, luftvärnskanoner och så uppvisningsflygning av JAS Gripen. Men framför allt uppmanades besökarna att fråga alla i uniform hur det är att jobba i försvaret.

En av besökarna i förmiddags var Jenny Ragnarsson, som kom körande en barnvagn där små gnyn kunde höras ifrån. Kanske en blivande soldat under filten?

-- Det tror jag inte. Jo förresten, om pappa fär bestämma, sa Jenny Ragnarsson med ett skratt och berättade att hon följt med för att hennes man ville det och så får han följa med när hon vill gå på fotboll i stället.

Och mannen Bengt Ragnarsson tyckte att besöket är intressant, eftersom han har en bakgrund inom det militära.

--Jag har varit på utlandsuppddrag en vända och har varit med i hemvärnet och har gjort lumpen och tycker att det här är både intressant och roligt, menar Bengt Rasmusson.