Svenskar strider i Syrien

Minst ett 30-tal svenskar är i Syrien och strider mot al-Assads regim. Sveriges Radio har pratat med Bilal från Göteborg som kämpar för att Syrien ska styras enligt sharialagar.

En syrisk oppositionsgrupp vädjar nu till alla utländska krigare, oavsett sida, att lämna landet. Den senaste tiden har libanesiska Hizbollah börjat strida med regimen och samtidigt kommer uppgifter om allvarliga krigsbrott som utländska jihadister begått.  

Ekot och P3 Nyheter har granskat värvningen av svenskar till kriget i Syrien och våra reportrar har intervjuat Bilal som är i 20-årsåldern och kommer från Göteborgsområdet. Han har stridit för en al-Qaida-kopplad grupp i Syrien sedan november förra året och drömmer om att bli martyr, alltså dö i strid, i Syrien.

 – Jag kommer inte återvända till Sverige. Inshalla. Jag ska bli martyr här, det är vad jag tänker, säger han.

Vad säger din släkt, din familj, dina vänner i Sverige?

– Jag säger till dem att de ska komma hit. De säger inte till mig någonting. Jag säger till dem att komma hit.

Det är sent på kvällen när vi via Skype får kontakt med Bilal, som egentligen heter något annat. Han säger att han stridit i Syrien i sju månader.

Bilal är med en al-Qaida-lojal grupp, Jabhat al-Nusra, som enligt honom nu kallar sig den islamiska staten och vill införa sharialagar i Syrien. Han berättar att han krigar mot demokrati, mot regimen och att han precis fått veta att han ska förflyttas.

– I morgon kommer jag flytta från det här området, just nu finns det mycket internet för det är nära turkiska gränsen. Men jag har fått beskedet att jag kommer flyttas härifrån så jag vet faktiskt inte var jag kommer skickas. Men jag kommer troligtvis göra samma uppgifter som jag gör nu, gissar jag.

Och uppgifterna är?

– Min uppgift är olika, vi skickas till olika områden, olika.. Ibland vi skickas för att träna upp nya rekryter, ibland skickas jag för att göra polisuppdrag.

– Alltså alla som inte vill ha sharia kommer vi att kriga mot.

Kriget i Syrien har gått in i en ny fas, de extremistiska grupperna och den Fria Syriska Armén har den senaste veckan mött bakslag då libanesiska Hizbollah strider på regimens sida.

Gruppen Bilal tillhör strider alltså mot alla, både mot regimen och mot oppositionella som vill ha demokrati.

Vi får kontakt med Bilal via en Facebooksida för utländska jihadister i Syrien. Efter vårt samtal kan vi med hjälp av Sveriges Radios it-avdelning verifiera att han befinner sig i det område han uppger.

Bilal säger att innan han åkte hade han jobb i Sverige och saknade Syrienkoppling. Han säger att tron lett honom dit han är och berättar om rädslan inför första striden.

– Vi kommer att vinna.

Vad tänker du om att ta vapen? Hur var det att skjuta andra människor?

– Om du pratar om hur det kändes. Första gången en kula sköts bredvid mig. Det började eka i mina öron, jag tänkte hur ska jag kunna gå till fronten att kriga, när det ekar i mina öron när en kula skjuts bredvid mig. Jag kommer inte klarar av det här. Så jag började be till Allah, ge mig styrka.

– Och när jag kom första gången i strid, walla! Jag har aldrig känt en sån extas, en sån glädje. Jag skrattade och skrattade och det var så skönt. Det går inte att beskriva hur skönt det kändes. Första gången i strid var det jag kände. Och jag sa till min kompis: Vad har jag gjort i mina 22 år, jag har slösat mitt liv på att inte gå ut och kriga.