Norrköping

Utredning om dödsolycka på Kolmården tar tid

1:59 min

Det kan dröja ytterligare ett år innan polisens förundersökning om vargattacken på Kolmårdens djurpark är klar. På måndag är det exakt ett år sedan då en kvinnlig djurskötare dödades av vargar.

Ett år efter olyckan utreder polis och åklagare fortfarande olyckan och det är många pusselbitar som måste falla på plats innan förundersökningen är klar enligt miljöåklagare Jan Andersson.

– Det här ärendet är unikt, det är en komplicerad lagstiftning som vi har att hantera och det är en hel del utredningsmaterial som man måste samla in och igenom. Vi måste vara väldigt noggranna med våra undersökningar i detta fall och det är det som det tar tid säger miljöåklagare Jan Andersson.

För ett år sedan dödades en kvinnlig djurskötare i en vargattack i ett hägn på djurparken. Kvinnan var då ensam i hägnet när hon blev attackerad av vargarna.

Efter olycka meddelade djurparken att de slutar helt med den delen av verksamheten där besökare kunde under ordnade former komma in hägnet. Arbetsmiljöverket som utredde olyckan meddelade några månader efter olyckan att de ansåg att åklagaren borde väcka åtal mot Kolmårdens djurpark.

Mats Höggren zoologiske chef för djurparken vill inte kommentera polis och åklagarens utredning men säger samtidigt att han hoppas på ett snabbt beslut från åklagaren.

– Vi vet att den här typen av arbetsplatsolyckor ofta tar lång tid att utreda. Det är klart att det är en extra påfrestande att veta att det här kommer att ta lång tid för det är ytterligare en sak i hela den här tragiken som vi i Kolmården skulle vilja lämna bakom sig säger Mats Höggren.