Terrorismforskare: Berättelsen är typisk

1:00 min

Magnus Norell är forskare med inriktning på bland annat Mellanöstern och terrorism. Han tycker att Bilals berättelse på många sätt är typisk.

– För det första, det finns ju alltid en personlig historia bakom sådana här aktivister och den vet vi ju ingenting om här. Men det han säger är ju ingenting som inte andra jihadister har sagt, i samma läge, eller vid andra tillfällen, när man har givit sig in i den här internationella kampen som man ser det, säger Magnus Norell.

Med sin vision om samhället riskerar de att begå övergrepp, anser han.

– Det är klart att med den ingången som de har att det handlar inte bara om att besegra Assad, det handlar också om att skapa ett specifikt samhälle i Syrien, där alla är fiender som inte är som oss, vilket i och för sig är en nästan klassisk kommentar i de här sammanhangen. I det läget blir det då nästan lika viktigt att etablera kontroll i de områden man kontrollerar som att slåss mot Assad. Det har lett till mängder av övergrepp, inte mot Assads soldater, det också, men mot civilbefolkningen i Syrien, säger Magnus Norell.