Grekiskt krismöte om stängd radio

2:24 min

I Grekland träffas i dag ledarna för de tre koalitionspartierna för att försöka undvika en regeringskris efter beslutet att stänga radio- och tv-bolaget ERT.

Premiärminister Samaras försvarar beslutet, medan hans två koalitionspartners kräver att sändarna omedelbart slås på.

Och under tiden fortsätter ERT att sända, både i radio och tv, men inte på de ordinarie kanalplatserna.

TV via satellit och över webben, full aktivitet dygnet runt. Den kända tv-reportern och programledaren Marina Demertzian ser tröttare ut än vanligt. Hon är här i public-service byggnaden nästan dygnet runt och en av alla medarbetare som kämpar för att hålla sändningarna igång, utan lön..

– Vi kämpar för att hålla sändningarna igång och hålla ERT vid liv. Vi sänder dygnet runt och får mer stöd från allmänheten än vad vi hade förväntat oss, det känslosamt säger hon.

Den lilla parken utanför radio- och tv-huset fylldes igår kväll än en gång av människor, som kom för att protestera mot nedläggningen och för att leva ett slags festivalliv med provisoriska gatukök, liveband och kampsånger.

Men stödet för ERT är inte hundraprocentigt, Laurent som han vill kalla sig säger att han förmodligen skulle bli lynchad om folk här fick veta hans egentliga åsikt.

– Det är bra att de stänger ERT, det finns andra institutioner som också borde stänga, säger Laurent. De är från diktaturen, styrs av samma människor nu som då så det enda rätta är att stänga och bygga om från grunden. Det får vara slut på korruption i Grekland nu slår han fast.

Det är en viktig dag i dag, de tre ledarna för koalitionspartierna ska mötas för att diskutera public-service nedläggningen.

Premiärminister Samaras har fått mothugg från sina två samarbetspartier och kommer de inte fram till en lösning eller kompromiss riskeras hela regeringssamarbetet med nyval som följd. I opinionsmätningar skulle den nuvarande koalitionen mista makten.

Men också ett domstolsutslag i dag kan bli avgörande, åtminstone tillfälligt. Den högsta administrativa domstolen ska begrunda huruvida ministerbeslutet att stänga ERT var olagligt eftersom det inte var underskrivet av alla ministrar.

Domstolen väntas komma med ett preliminärt utslag i dag eller i morgon, de KAN säga att ERT måste öppnas igen.