Norrköping

Hedvigs Kyrka rustas upp

5:00 min

I Hedvigs Kyrka i centrala Norrköping är det för tillfället full aktivitet. Sedan februari arbetar konservatorer och dekormålare med att bevara interiören som är en av få bevarade dekormålningar från Agi Lindegren.

Den gammalrosa kyrkan som invigdes 1673 ligger vid Tyska torget i centrala Norrköping, den var då avsedd för den tysktalande befolkningen, därför kallas den fortfarande ofta för tyska kyrkan. Inuti Hedvigs Kyrka står sedan februari byggställningar utmed väggarna o taket, en omfattande restaurering pågår nämligen.  

Interiören är en av få bevarade från Agi Lindegrens restaureringar men på många ställen har det blivit sprickor i murbruket å på sina håll flagnar färgen, Mellan fyra till åtta konservatorer arbetar nu med att omsorgsfullt tvätta å reparera målningarna, berättar Heléne Arthursson.

- Det är ett gigantisk jobb och närmare 800 kvadratmeter takmålningar, säger Eva Ringborg som är konservator på Östergötlands museum.

I ett av kyrkans fönster, står dekormålaren Ola Westerlund, han bättrar för tillfället på färgen på fönsterkarmarna men har tidigare arbetat med den taklist som kantar väggarna mot den välvda takmålningen.