Mohammed från Göteborg dog i strid i Syrien

2:14 min

Svenskar som åker till Syrien för att strida med rebellgrupper riskerar att bli kanonmat. Det säger terrorexperter. Ekot och P3 Nyheter har funnit att fem unga svenska män dött i strid i Syrien. En av dem var Mohammed al-Hassan, hans pappa Ali finns kvar i Göteborg.

– Jag heter Ali al-Hassan. Jag är pappa till nio barn, och ett av dem har avlidit i Syrien. Han är 21 år och han studerar till ingenjör. Denna månad, juni månad, han skulle vara klar med sin utbildning. Hans plan var att doktorera på Chalmers.

Nej, det blev ingen examen. Den 13:de april dödades Mohammed i strid i Syrien. Han hade varit där sedan i oktober och var ledare för en al-Qaida-lojal grupp med rebeller.

Tiden sedan det hände har varit tung för Ali al-Hassan. Att lyssna på Koraninläsningar lindrar och alla sysslor i en stor barnfamilj.

– Att förlora Mohammed är obeskrivligt. Att lyssna Koranen, det hjälper. De andra barnen också, dagis, skola hit dit.

Det pågår just nu en värvningsvåg i Göteborg. I vår granskning av svenskar som strider i Syrien, har vi belägg för att fem unga män dött i strid, fyra av dem från Göteborg.

En av dem dog i sin allra första strid, kort efter att han kommit ner till Syrien och flera har skadats. När svenskarna kommer ner riskerar de att möta mycket stridserfarna Hizbollah-krigare, som strider på regimens sida.

Magnus Ranstorp är forskare på Försvarshögskolan med inriktning på svensk extremism. Han berättar att killarna som kommer ner ofta bara får några veckors utbildning: 

– Man får runt två veckors religiös träning och två till tre veckor militär träning, säger Magnus Ranstorp.

Mohammed al-Hassan gillade fotboll och var vältränad. Men han hade inte gjort lumpen. Sedan Hizbollah-milisen gick in kriget på regimens sida riskerar svenskarna att ställas mot en av Mellanösterns mest vältränade grupper. De har inte chans.

Kvar i Göteborg blir familjerna. Ali al-Hassan har fått hem sin sons t-shirt från Syrien:

– Jag känner hans lukt, precis som varje gång han gick till moskén, när han duschade och tog på sig parfym. Fast den här t-shirten har han använt i flera dagar, hans svett och allt, fast den luktar fortfarande parfym, den är fräsch hans lukt. Precis som han.