Khaled Hosseini: "Och bergen svarade"

1:56 min

Amerikansk-afghanske författaren Khaled Hosseini slog igenom med romanen "Flyga drake" för nästan tio år sedan, en stark berättelse om krigets Afghanistan och ett folk i nöd som också filmatiserats. Sedan dess har han gett ut ytterligare en roman om sitt forna hemland; "Tusen strålande solar". Nu kommer hans nya "Och bergen svarade". Det är en släkthistoria som spänner från Afghanistan till Europa och USA.

Pari, tre år gammal med mörka lockar och ljus hy dras på en kärra genom den afghanska öknen på väg till Kabul där hon ska säljas. Brodern och fadern är också med på färden, det torra ökendammet river i strupen. Köparna är ett konstnärspar som inte kan få egna barn. Året är 1952. Brottet är avskyvärt men något omedelbart ansvarsutkrävande görs inte. Istället är gestaltningen närmast kärleksfull med sin detaljrikedom och krassa beskrivningar av fattigdomens konsekvenser. Det är Paris bror och morbror som ger röst åt den svårgripbara transaktionen.

Men förtrollningen bryts tyvärr allt eftersom Khaled Hosseini skriver fram denna släktkrönika med sina många förvecklingar och avstickare. Smått plikttroget berättas Paris uppväxt och vuxenliv. Hon hamnar så småningom i Paris med sin nya mamma men allt medan åren går försämras deras relation. Kvar i Afghanistan finns hennes morbror som var den som förmedlade kontakten mellan säljare och köpare. Hans samvete utmynnar i en bekännelse som hamnar i händerna på en grekisk plastikkirurg som flyr sitt förflutna och så via en berättelse om en knarkhandlande maffiaboss på afghanska vischan går färden vidare till den vuxna Pari. Och så vidare.

Romanbyggets beståndsdelar tynger ner snarare än hjälper fram helheten, som om författaren inte kunnat bestämma sig för vad han vill berätta. Och kanske är det brokigheten i berättandet som gör att han tappar fokus på texten och orden. För styrkan i bokens inledning är det bildrika språket som gör texten levande men det försvinner i den intrikata väven som utgör handlingen i Och bergen svarade. Det är synd för Khaled Hosseini är annars en utmärkt berättare när han tar sig tid till detaljerna och känslorna.

Och bergen svarade har översatts av Rose-Marie Nielsen.