Smaksatt snus riskerar försvinna

1:21 min

Det mesta tyder på att Sverige kommer få fortsätta reglera smaktillsatser i svenskt snus. På midsommarafton ska diskuteras av EU-ländernas hälsoministrar.

EU håller som bäst på att förhandla fram en ny tobakslagstiftning. En av nyheterna där är ett förslag om att förbjuda smaktillsatser som gör att tobaksprodukter smakar annat än tobak, till exempel mentol.

Om den här regeln skulle gälla för svenskt snus skulle uppemot hälften av snussorterna kunna bli förbjudna att säljas.

EU-kommissionen hävdar att det främst är unga och kvinnor som lockas av smaksatta tobaksprodukter, och att det föreslagna förbudet skulle kunna leda till att färre börjar röka eller snusa.

Men Sverige har argumenterat för att EU inte ska ha rätt att reglera ingredienserna i snus, eftersom produkten är förbjuden att säljas i andra EU-länder.

Inför slutförhandlingen finns ett kompromissförslag på bordet där svenskt snus undantas från förbudet mot signifikanta smaktillsatser till tobak. Även i EU-parlamentet finns stor majoritet för ett sådant förslag, avslöjade Ekot i förra veckan.

Fortfarande är dock Sveriges regering inte helt nöjd med kompromissförslaget. Man vill ha tydligare garantier för att EU inte framöver ska börja reglera till exempel andra ingredienser i svenskt snus.