Grekisk domstol: Återuppta sändningarna

0:46 min

I Grekland beordrade en domstol sent i går kväll att sändarna till public servicekanalen ERT ska slås på igen. Genom att temporärt blockera ministerdekretet om att stänga ERT, ser domstolen därmed ut att rädda Grekland från en hotande regeringskris eftersom partierna i regeringskoalitionen inte kunnat komma överens.

Knappt en vecka efter att premiärminister Antonis Samaras beordrat nedsläckning av radio- och tv-sändarna lät den högsta förvaltningsdomstolen meddela att beslutet strider mot lagen och att sändarna omedelbart måste slås på igen.

Det innebär att ERT ska fortsätta sända tills ett nytt bantat public servicebolag, utan en ryggsäck av nepotism och korruption, har bildats och kan ta över.

Domstolsutslaget var ur ett politiskt perspektiv det bästa möjliga för stabiliteten.

Premiärminister Samaras beslut om att lägga ner ERT och bilda ett nytt public servicebolag står fast, han har visat både omvärlden och Grekland att han är beredd att ta svåra beslut när det gäller nedskärningar. Men också hans koalitionspartners får som de vill, nämligen att ERT fortsätter att sända under förändringsprocessen.

ERT:s anställda applåderade domstolens beslut, men tusentals människor på Syntagmatorget i Aten, ute för att demonstrera mot alla nedskärningar, var tydliga med att ERT bara är en symbol, att man inte längre klarar att leva med alla nedskärningar som slår hårt, både mot levnadsstandarden, mentalt och framtidstron, säger Lena, en av många unga som demonstrerade i går.

– Vi är besvikna på demokratin, den nya generationen tror inte att det vi har i Grekland är demokrati, vi vill kunna styra våra liv själva, fatta våra egna beslut.

Lena får medhåll från den äldre generationen, en kvinna i 60-årsåldern som arbetar som lektor säger att hon är trött på det hon kallar de extrema försämringarna.

– Det är dramatiska nedskärningar som inte är logiska, hur ska man någonsin kunna förvänta sig tillväxt i ett land där ingen mer än toppskiktet har några pengar att spendera. Vi är inne i en ond cirkel konstaterar hon.