Högerextrema sajter lockar flest

1:24 min

Svenska högerextrema sajter har 16 000 gånger fler unika besökare per dag än vad till exempel svenska jihadistiska hemsidor har. Det visar en studie som statens medieråd presenterade i dag.

Svenska högerextrema hemsidor har 16 000 gånger fler unika besökare än vad svenska jihadistiska sidor har och 40 gånger fler besökare än svenska vänsterextrema hemsidor. Det visar en studie som statens medieråd presenterade idag. Ulf Dahlquist är ansvarig för studien..

– Vad gäller användningen av internet som propagandainstrument så ligger extremhögern långt före både extremvänster och jihadisterna.

Statens medieråd har analyserat vitmaktrörelsen, extremvänstern och islamistiska grupper som uppmuntrar till våld o deras aktivitet på nätet.

Sajterna man tittat på är i huvudsak på svenska o besöken på framförallt de högerextrema sidorna är höga - för att ta ett exempel har riksdagspartiernas hemsidor 19 000 unika besökare varje dag medan de sju största högerextrema sidorna hade 144 000 unika besökare om dan.

När det kommer till innehållet på sidorna säger Ulf Dahlquist att det finns skillnader mellan grupperna

– Extremhögern uppmanar folk till att ansluta sig till rörelsen
vänster understryker snarare att det är väldigt svårt att vara aktivist, de är betydligt hemligare, jihadisterna hamnar väl nånstans mittemellan där, de propagerar mest för att man ska strida i de konflikthärdar som finns internationellt

Efter att studien publicerades i dag har den blivit kritiserad, bland annat säger Marcin de Kaminski ,som är internetforskare och doktorand i rättsociologi, att tjänsten man använt för att mäta statistiken är lätt att manipulera o att det går att få sajterna att se ut som att de har fler besökare än vad de egentligen har.