SAMETINGSVALET 2013

Högre valdeltagande i fjällorter - Gällivare undantaget

Ju närmare fjällvärlden, desto högre valdeltagande.
Det är den tydliga trenden när det gäller valdeltagandet i sametingsvalet.
Gällivare kommun är ett undantag - där röstade endast 51 %.

Sameradion har med Sametingets röstlängd som grund gått igenom det totala valdeltagandet från sametingsvalet den 19 maj, både för brevröstningen och vallokalsröstningen.

Vi har därefter brutit ner valdeltagandet på läns-, kommun- och postnummernivå.

När det gäller valdeltagande i de tre största samiska länen så var intresset störst i Jämtland (64 %) följt av Västerbotten (61 %) och Norrbotten (55%). Alla tre länen är över genomsnittet för valdeltagande på 54 %.

Vi har också valt att titta närmare på valdeltagande i de 19 så kallade förvaltningskommunerna för det samiska språket.

Där ligger Härjedalen i topp med ett valdeltagande på 72 % - 78 av 109 röstberättigade röstade i Härjedalens kommun.

Två kommuner ligger under genomsnittet - Älvdalen (53%) och Gällivare (51 %).

Går man ner på postnummernivå och tittar på orter med över 20 röstberättigade så kan man också se att valdeltagande stiger ju högre upp i fjällvärlden man kommer.

I Jämtlands län hade exempelvis Valsjöbyn ett valdeltagande på 91 % och Funäsdalen 84 %. I Västerbotten hade Dikanäs 81 % i valdeltagande och Ammarnäs, Kittelfjäll och Tärnaby 75 %. I Norrbotten hade Övre Soppero 81 % och Karesuando 70 %.

En annan tydlig trend är att valdeltagande sjunker kraftigt när man kommer utanför det samiska förvaltningsområdet. Av de kommuner utanför förvaltningsområdet med över 50 röstberättigade så är det endast Pajala som når upp till genomsnittet för valdeltagande på 54 %.

Övriga ligger under eller klart under genomsnittet - i Uppsala röstade inte ens var tredje väljare.

Same Ätnams ordförande Peter Rodhe, Täby, är förvånad över det låga valdeltagandet utanför det samiska förvaltningsområdet - men han ser en förklaring.

- Samepolitiken är väldigt fokuserad på rättsfrågor och det berör inte väljarna i Stockholm på samma kännbara sätt som väljarna i det samiska förvaltningsområdet, säger Rodhe, som själv kandiderade för partiet Albmut i sametingsvalet.

Rodhe menar att valdeltagande är viktigt att lyfta till nästa val.

- Det måste Sametinget lägga ner resurser på, säger Rodhe.

Research: Victoria Gaunitz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio