Dödläge råder mellan strejkparter

Just nu pågår ett ställningskrig mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna, BUA, och det finns inga omedelbara planer på att parterna ska träffas och prata.

– Nä, vi väntar på motparten att ta kontakt med oss om de vill. Kommunal har lagt fram sina krav, som de inte bemött, säger Cecilia Eklund, kommunikatör på Kommunal.

Klockan 15 i dag kommer Kommunals ledning att samlas på Norrmalmstorg och möta allmänheten vid en symbolisk busskur, som byggts upp.

Arbetsmarknadsminister  Hillevi Engström (M) och Christer G Wennerholm, Moderat trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting samt tillika ordförande i Storstockholms Lokaltrafik, har bjudits in av Kommunal på en kopp kaffe i busskuren. Men båda har avböjt att komma.

– Så istället kommer vi ha en pappfigur föreställande Hillevi Engström, som får bli hennes stand in när vi dricker kaffe på torget, säger Cecilia Eklund.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund säger att Kommunal kommer att fortsätta strejka "tills arbetsgivarna är beredda att diskutera de här för våra medlemmar viktiga frågorna".

– Men jag tror och hoppas på förståelse från resenärerna, för vi kämpar ju för att våra busschaufförer ska ha bra arbetsförhållanden, bra arbetsmiljö. Jag tror att resenärerna vill att man ska åka trafiksäkert, att chaufförerna har fått sin vila, sina raster och matraster, att de är mätta i magen, säger hon till TT.

Peter Jeppsson, vd på Bussarbetsgivarna, är kritisk och menar att Kommunal vägra kompromissa.

– Den här strejken är helt onödig. Medlarna la ett bud åt oss båda, ett bud som de säger ligger inom den norm som etablerats på arbetsmarknaden, säger han och fortsätter:

– Vi har varit beredda att diskutera lönekraven, under förutsättning att vi också får något tillbaka. Men Kommunal har inte valt att möta oss där.

Kommunals ordförande, Anneli Nordström, anser dock att Bussarbetsgivarna inte velat diskutera den viktigaste frågan om busschaufförernas arbetsvillkor.

Kommunal kräver tryggare anställningsvillkor för de anställda vid överlåtelse av verksamhet i samband med att nya operatörer tar över trafiken.

– Det kan för de anställda innebära att de måste söka om sitt jobb, eller att man trots många års yrkeserfarenhet blir provanställd igen. Det är inte okej.

Men Peter Jeppsson tycker inte att det är Bussarbetsgivarnas sak att ändra på.

– Det är faktiskt så att de flesta alltid får följa med vid ett byte av en entreprenör. Men den här frågan är politisk och inte vår sak att ändra på, säger han.

Ivo Tomkovic är bussförare och arbetsplatsombud i Söderhallens bussgarage. Hälften av Stockholms innerstadsbussar utgår härifrån.

Han tror att kampviljan bland chaufförerna är ganska god.

– Det finns ett rådande missnöje bland chaufförerna och man hoppas få igenom sina krav. Vi får se hur långt det drar ut på tiden, vi står ganska långt ifrån varandra.

– Den stora fråga är anställningstryggheten. Vid varje entreprenörsbyte måste vi chaufförer söka om våra jobb och det blir väldigt otryggt. Det kan vara entreprenörsbyte vart femte år.

Parallellt med busstrejken förs intensiva förhandlingar mellan facket Seko och arbetsgivarna i Almega när det gäller spårtrafiken.

Ett slutbud från medlarna väntas under dagen. Om ingen överenkommelse nås före klockan 03 i natt lägger 1 500 anställda ner sina jobb.

Det gäller bland annat lokförare och konduktörer. Då hotar kaos i Stockholmstrafiken när alla pendeltåg blir stående, andra lokalbanor plus tunnelbanans röda linje.

Strejken slår också mot regionaltrafiken i Västra götaland och Skåne på en intensiv resdag, dagen före midsommarafton.